Hlavní obsah

Tálibové v Mardžáhu používají ženy a děti jako štíty

Novinky, rei
Mardžáh

Povstalci z hnutí Tálibán v bojích se spojeneckými vojáky na jihu Afghánistánu používají ženy a děti jako lidské štíty. S odkazem na velitele afghánské brigády generála Mohjudina Goriho to ve středu uvedla agentura AP.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Americká námořní pěchota v Mardžáhu

Článek

Patnáct tisíc vojáků NATO a afghánské armády postupuje pátým dnem od domu k domu ve městě Mardžáh v provincii Hílmand, které se svými 80 000 obyvateli bylo největší baštou Tálibánu v této části země. Ve městě čelí ostřelovačům na střechách domů a v improvizovaných bunkrech. Američané kvůli nim potřebovali pomoc bitevních vrtulníků. [celá zpráva]

Podle předchozích vyjádření velení by mohlo trvat i měsíc, než bude celé město dobyto a oblast vyčištěna od nastražených min. Jednotky ISAF následně plánují do Mardžáhu dodat pomoc a obnovit veřejné služby, aby si získaly sympatie místních lidí.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Povstalci se podle Goriho nezřídka zaštiťují civilisty včetně žen a dětí. „Zvláště na jihu Mardžáhu nepřítel útočí z míst, kde jsou ženy a děti na střeše nebo za oknem v druhém či třetím patře,“ řekl. Snaha vyhnout se obětem v řadách civilistů ztěžuje postup. NATO přiznalo 15 zabitých civilistů, podle afghánských nevládních organizací je jich nejméně 19.

Operace Moštarak je největší spojeneckou akcí od invaze do Afghánistánu na podzim roku 2001. Následuje po změně strategie NATO, které se chce spíše soustředit na ochranu afghánských civilistů než na zabíjení povstalců. Afghánští příslušníci vybraní do akce pocházejí z jiných krajů, což má zaručit, že nejsou napojení na místní struktury.

Přední velitel Tálibánu mulla Abdúl Razák Akhund operaci Moštarak označil za propagandu a z vojenského hlediska nepodstatnou operaci.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Američtí vojáci v Mardžáhu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám