Hlavní obsah

Zemětřesení na Haiti zabilo proslulou dětskou lékařku

– Port-Au-Prince/Sao Paulo/Bozeman • Aktualizováno
Právo, Novinky, aš, mhr

Zemětřesení na Haiti přineslo tisíce tragédií. Mezi oběťmi je i 75letá brazilská pediatrička Zilda Arns Neumannová, která se celý život věnovala charitě. Otřesy zasáhly i sirotčinec, všech 160 dětí nyní musí spát pod širým nebem.

Foto: Cesar Ferrari , Reuters

Zita Arns Neumannová na archivním snímku

Článek

Zilda Arns Neumannová, která v Brazílii zřídila v roce 1983 síť církevní pomoci dětem Pastoral da Crianca, pobývala na Haiti, aby tam založila pobočku této brazilské organizace a pomohla vládě bojovat s podvýživou dětí a vysokou dětskou úmrtností.

Smrt lékařky Brazílie potvrdila, píše Christian Science Monitor. Na Haiti se účastnila schůzky, jejímž cílem bylo pomoci dětem v této chudé zemi a vytvořit metodu boje s podvýživou.

Lékařku oceňoval i dětský fond OSN UNICEF. Organizace, kterou v Brazílii založila, má 260 000 dobrovolníků a pomohla v zemi snížit dětskou úmrtnost do šesti let. V komunitách napojených na program poklesla na 11 úmrtí z tisíce dětí, zatímco v zemi činí průměr 22,5. Pastoral da Crianca se snažila zajistit očkování, propagovala kojení a vysvětlovala, jak předejít dehydrataci.

Děti ze sirotčince se podařilo zachránit

Mezi stovkami budov zasažených zemětřesením v haitském Port-au-Prince je také sirotčinec God´s Littlest Angels ve čtvrti Petion-Ville. Zemětřesení a následnou situaci popsala v e-mailu jedna ze zaměstnankyň sirotčince, 24letá Američanka z montanského Bozemanu Rhyan Buettnerová.

„Celý pokoj se nakláněl ze strany na stranu,“ cituje ji montanský server bozemansdailychronicle.com: „Jsme na úbočí hory a mě nejdřív napadlo, že jde o sesuv půdy a my sjíždíme dolů. Dům se třásl asi čtyřicet sekund. Ve chvíli, kdy jsme si uvědomili, oč jde, otřesy ustaly. Ale za pár sekund jsme byli zasaženi následným otřesem o síle 5,9 stupně. V tu chvíli jsem si myslela, že to nikdy neskončí. Každý chytil děti a pokoušel se z domu utéci. Je to neuvěřitelné, ale nikdo nebyl zraněn. Náš dům odolal zemětřesení.“

Jednalo se ovšem o výjimku. „Kam se podíváme, jsou jen sesuté budovy,“ pokračuje Buettnerová v e-mailu. „Jsme v šoku. Mnoho z našich zaměstnanců se není schopna spojit s rodinnými příslušníky. Skoro každý někoho ztratil. Je to nepředstavitelné. Ani nevím, zda existují slova, které by popsala naše pocity.“

Stát zůstaly všechny tři budovy sirotčince, přesto se však do nich nikdo nevrátil a 160 dětí spí pod širým nebem. Nikdo neví, v jakém stavu domy jsou, zda nejsou příliš poškozeny a nemohou se zřítit. Nocování pod širým nebem však není nijak jednoduché, píše Američanka. „Teď je na Haiti zima, a i když většině připadá, že je teplo, noci jsou chladné. Posbírali jsem všechno, co jsme mohli, prostěradla, povlaky i ručníky, abychom zabalili maličké.“

„Celou noc, kdy jsme leželi venku, se země chvěla při následných otřesech. Nikdo moc nespal," pokračuje Buettnerová v popisu první noci, kdy se mnozí ohřívali u ohňů ze zapálených pneumatik.

Český misionář na Haiti je v pořádku

Na zemětřesením postiženém Haiti se nachází také páter Roman Musil z řádu oblátů. Prostřednictvím e-mailu sdělil Arcidiecézní charitě v Olomouci (ACHO), s níž úzce spolupracuje, že je v pořádku. Právu to ve čtvrtek řekl mluvčí ACHO Roman Navrátil.

Musil působí na Haiti od roku 2002 jako misionář ve farnosti Baie de Henne a navíc se tu podílí i na realizaci humanitárních projektů. ACHO již několik let řídí humanitární projekty v této nejchudší zemi západní polokoule.

V pořádku je na Haiti i spolupracovnice Arcidiecézní charity v Olomouci Eva Dostálová, která působí v Gonaives. "Asi před hodinou jsem s ní mohl na chvíli přes mobil mluvit, než zase spadl signál. Říkala jen, že celou noc nespala, protože všichni lidé u sester propadli panice," napsal Musil ve středu pozdě v noci na svém blogu.

Atmosféru na Haiti označil za velmi stísněnou. "Není snad nikdo, kdo by o někoho neměl strach. Uvažujeme, jestli je lepší bezhlavá akce nebo se modlit. Já se vydám v každém případě zítra ráno (ve čtvrtek, pozn. redakce) do Gonaives a odtud se rozhodnu jak dál, jestli se vrátit zpátky do farnosti nebo pokračovat do Port-au-Prince a nějakým způsobem se snažit pomoct. Všichni jsme tady velice zdrceni a nejvíce nás trápí naše bezmoc. Modlíme se tedy pokud to jde a o to samé prosíme i vás," uvedl misionář. 

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  

V pořádku je na Haiti i spolupracovnice Arcidiecézní charity v Olomouci Eva Dostálová, která působí v Gonaives. „Asi před hodinou jsem s ní mohl na chvíli přes mobil mluvit, než zase spadnul signál. Říkala jen, že celou noc nespala, protože všichni lidé u sester propadli panice,“ napsal ve středu pozdě v noci na svém blogu páter Roman Musil, který působí od roku 2002 jako misionář ve farnosti Baie de Henne na Haiti.

Související články

Výběr článků

Načítám