Hlavní obsah

Lidé volali Ježíše a utíkali na všechny strany, popsal zkázu svědek

Novinky, rei

Dvoumiliónové hlavní město Haiti Port-au-Prince se po úterním zemětřesení ocitlo v troskách a plná zkáza začala být patrná se středečním rozbřeskem. Lidé volali Ježíše a prchali do všech stran, popsal reportér agentury Reuters momenty, kdy se „všechno začalo třást“.

Článek

„Lidé křičeli a domy se začaly hroutit. Viděl jsem lidi pod troskami a mrtvoly. Lidé křičeli: Ježíši, Ježíši, a utíkali na všechny strany,“ uvedl Joseph Delva s tím, že město ovládl zmatek, v němž se davy snaží najít své příbuzné.

„Slyšíte bědování lidí, kteří se dozvěděli, že přišli o své blízké nebo nemohou najít své děti,“ doplnil Ian Rodgers z humanitární organizace Save the Children.

Foto: Reuters

Žena omdlela na ulici v reakci na ničivé zemětřesení na Haiti.

Zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály se dostavilo odpoledne a každých 15 až 20 sekund následovaly desítky dalších otřesů, z nichž mnohé přesahovaly 5 stupňů. Poškozen je prezidentský palác a další vládní budovy několika ministerstev, katedrála i budova letiště. Zřítilo se sídlo OSN, hotely i banky.

Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Počet obětí si nikdo netroufá odhadnout, zřejmě jich budou tisíce. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že nezvěstný je i šéf mise v zemi a jeho náměstek. Město je bez proudu, telefonního spojení a vůbec veškeré infrastruktury, což komplikuje záchranu zavalených lidí a ošetřování zraněných.

„Všichni jsou úplně vyděšení a otřesení,“ popsal zástupce amerického ministerstva zemědělství Henry Bahn, který byl na Haiti na návštěvě. Doplnil, že na místě, kde včera míjel několik domů, je teď rokle: „Je plná zřícených zdí, sutin a ostnatého drátu.“

Podle křesťanského misionáře Troye Livesaye vypadaly okraje Port-au-Prince vždy drsně, takže ve tmě bylo těžké vyhodnotit škody. „Pak ale narazíte na obří hromady trosek, kde kdysi stál supermarket,“ uvedl.

Do křiku a bědování v ulicích se podle něj ve tmě mísily i zpěv a modlitby lidí.

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám