Hlavní obsah

Afghánistán nebude mít nejméně 15 let peníze na armádu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Hámid Karzáí v úterý varoval, že jeho země nebude nejméně do roku 2024 schopna platit za svou vlastní bezpečnost. Potvrdil tak dlouhodobou finanční závislost své vlády na Spojených státech, napsal deník The New York Times. Prezident Barack Obama slíbil začátek stahování amerických vojsk z Afghánistánu v polovině přespříštího roku.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem

Článek

Karzáí hovořil na tiskové konferenci po setkání s ministrem obrany USA Robertem Gatesem, který připustil, že to ještě potrvá, než se bude Afghánistán sám schopen starat o své bezpečnostní síly. Uvedl ale, že část nákladů na jejich budování by byla k dispozici, kdyby Kábul napravil problémový finanční systém.

„Po dalších patnáct až dvacet let nebude Afghánistán schopen vlastními prostředky podporovat síly takové povahy a s takovou kapacitou,“ varoval Karzáí, což podle NY Times znamená, že by Kábul mohl být na zahraniční pomoci závislý celé dekády.

Budování afghánské armády a policie, které by převzaly kontrolu nad zemí po odchodu spojeneckých jednotek, je nákladné. Americký deník upozornil, že jen v příštích pěti letech přijde navýšení místních sil na 400 000 příslušníků odhadem na 50 miliard dolarů (téměř 900 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám