Hlavní obsah

Čeští vojáci se tvrdě střetli s Tálibánem v Afghánistánu

– Kandahár
Právo, Petr Blahuš (Kandahár)

Čeští vojáci prožívali v afghánském Kandaháru v posledních dnech perné chvilky. Hned několikrát se dostali do tvrdých bojových střetů s povstalci z hnutí Tálibán.

Foto: Archiv, Právo

Čeští vojáci speciálních sil na předsunuté bojové základně v horách u afghánského Kandaháru.

Článek

„Tálibán se snažil za každou cenu zmařit nedávné volby. Útočil na lidi, kteří chtěli jít volit,“ řekl ve čtvrtek Právu v horách severně od Kandaháru na předsunuté bojové základně velitel 601. skupiny speciálních sil české armády z Prostějova Milan Kovanda.

Základna, na níž ve čtvrtek přiletěl vrtulníkem na inspekci místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, je umístěna v horách na území, které dosud stále ovládá Tálibán.

„Afghánská armáda a policie nebyly schopny všem útokům čelit, ale situaci komplikovaly pokyny prezidenta Karzáího, aby se spojenecké jednotky do průběhu voleb nemíchaly,“ sdělil Právu Kovanda.

Museli jsme si několikrát přivolat na pomoc i bitevní vrtulníky a letadla
jeden z prostějovských vojáků

 Naštěstí podle něj během těchto bojů, kdy čeští vojáci museli v jednom případě dokonce vyrazit osvobodit obklíčené místní vojáky, nebyl nikdo z Čechů ani zraněn. „Což se o protivníkovi říci nedá,“ podotkl Kovanda.

O tvrdosti střetů svědčí i slova jednoho z prostějovských vojáků: „Museli jsme si několikrát přivolat na pomoc i bitevní vrtulníky a letadla.“

Ministr Barták ve čtvrtek přiletěl do válkou zmítaného Afghánistánu na inspekci všech zdejších českých jednotek. Bude jednat o jejich dalším působení s velitelem mise ISAF, generálem Stanleym McChrystalem.

Dívka měla střepinu v mozku

Na základně se ministr setkal s představiteli Afghánské národní armády (ANA), kteří na základně slouží spolu s českými a  americkými vojáky a zástupci kmene Hazárů. Ti jsou vůči většinovým Paštunům, kteří tvoří základ Tálibánu, v opozici.

„Zajímá mě situace, která zde panovala během nedávných voleb, a chtěl jsem se o ní přesvědčit přímo na místě. Chci na vlastní oči vidět, jak zde žijí místní lidé a jak se tu daří našim vojákům,“ řekl Právu Barták.

Podle ministra je důležité, že přijel do Afghánistánu právě teď, kdy zemí zmítají kvůli volbám krvavé střety vládních sil s Tálibánem. „Jet sem, když je všude kolem sníh a nikdo nevytáhne paty z domů, není k ničemu,“ dodal Barták.

Navštívil i české zdravotníky na ošetřovně základny. Čeští vojáci zde právě pomáhali dvěma těžce zraněným Afgháncům.

„Včera jsme tu měli teprve 12letou dívku se střepinou v mozku, pravděpodobně od Tálibánu. Prognóza nebyla příliš příznivá,“ řekl Právu šéf ošetřovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám