Hlavní obsah

Virus prasečí chřipky se mohl rozšířit po úniku z laboratoře

Novinky, Pavel Stöckl

Prasečí chřipka zabila po celém světě 332 lidí a téměř 80 tisíc dalších se jí nakazilo. Epidemie se začala šířit z Mexika, nicméně nová studie podle listu Independent naznačuje, že kmen H1N1 by neexistoval, kdyby v 70. letech neunikl z nějaké laboratoře.

Článek

Pečlivé prozkoumání genetického původu viru z roku 1977 ukázalo, že jde o kopii kmene z roku 1950, který se však lišil od chřipkových kmenů po roce 1957. Kmen H1N1 se znovu objevil až v roce 1976 a následující rok vyvolal pandemii.

"Jeho znovuobjevení mohlo pravděpodobně souviset s nechtěným únikem z nějaké laboratoře,“ uvádí se v článku otištěném v odborném časopise The New England Journal of Medicine.

Shanta Zimmerová a Donald Burke z University of Pittsburgh v Pensylvánii dokazují, že virus A/H1N1 zcela zmizel po epidemii vyvolané jiným chřipkovým kmenem v roce 1957. Vymizelý vir se neobjevoval v každoročně odebíraných vzorcích až do roku 1976, kdy byla jeho jiná mutace zaznamenána na vojenské základně Fort Dix v New Jersey. Nakazilo se tehdy 230 příslušníků armády, jeden onemocnění podlehl. Lidé se nakazili přímo od prasat specifickým kmenem viru H1N1. Epidemie byla omezená a vir se dále nešířil.

Možná neopatrnost v laboratoři

Událost vyvolala obavy po celém světě. Laboratoře začaly zkoumat a testovat vzorky viru zmrazené v roce 1950. Podle Zimmerové se tak mohlo snadno stát, že vir někde unikl a výsledkem bylo pravděpodobné propuknutí člověkem stvořené pandemie v roce 1977. Nejpravděpodobnější je, že se při testech v laboratoři nějaký pracovník nakazil a vir přenesl na své blízké.

Od roku 1977 se pak už vir H1N1 znovu běžně objevuje každoročně v chřipkových vzorcích. Prasečí chřipka představuje specifickou mutaci tohoto kmene s potenciálem přerůst v pandemii.

"Dovedu si představit, že většina laboratoří zkoumajících chřipku má vzorek kmene z roku 1950. Neumíme určit, ze které laboratoře ten virus nechtěně unikl, ale jeho znovuobjevení v roce 1977 naznačuje, že šlo potenciálně o člověkem vytvořenou epidemii,“ uvedla Zimmerová. Podle ní je to připomínka, jak moc musí být vědci ostražití při postupech v laboratoři.

Prasečí chřipka by podle Zimmerové bez znovuobjevení viru v roce 1977 neexistovala. „Jenže stejně nemůžeme vyloučit, že by se neobjevil jiný zdroj pandemie,“ dodala Zimmerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám