Hlavní obsah

V Himálaji zemřel český horolezec, bude pohřben pod Everestem

Právo, Novinky, alt, vm, rei, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Himálaji v úterý zemřel sedmačtyřicetiletý karvinský horolezec Věslav Chrząszcz při pokusu o zdolání nejvyšší hory Mount Everest. Ve výšce 7027 metrů se mu udělalo špatně a ráno ve stanu se už neprobudil. Nejvyšší horu světa zdolával s kolegou horníkem z OKD. Horolezec bude pohřben pod Mount Everestem.

Článek

Smrt horolezce potvrdil jeho kamarád z Horolezeckého oddílu Baník Karviná Josef Weisser. „Mně to volal další kolega. Mohu ale potvrdit, že Věslav zemřel v úterý ráno v táboře,“ sdělil.

Informaci potvrdila českému ministerstvu zahraničí, respektive velvyslanectví v Pekingu, také horolezecká asociace v Tibetu. Horolezec podle české diplomacie zemřel v pondělí na selhání srdce.

Chrząszczovo tělo se do republiky už nevrátí, bude pohřbeno pod Mount Everestem. „Už před odjezdem byli dohodnuti, že kdyby se někomu z nich něco stalo, tak ho tam ten druhý pohřbí,“ prozradil Weisser s tím, že to je docela běžný postup, že to tak horolezci nejen v Himálaji dělají.

„Jednak je docela komplikované snést z takové výšky tělo a navíc převoz do Evropy by byl velmi nákladný,“ vysvětlil.  

Příčiny nejsou jasné

Úmrtí měl rodině sdělit další český horolezec Libor Uher, který pobývá v Himálajích s jinou výpravou. „My nemáme satelitní telefon, takže jsme odkázáni na to, co nám Libor Uher, případně jiná skupina, zavolá.“

Co bylo příčinou Chrząszczovy smrti nevěděl ani Weisser. „Udělalo se mu špatně,“ naznačil. Odmítl ale, že by výprava dvojice horníků OKD na střechu světa bez kyslíkových přístrojů byla riskem. „Riziko je stále, ale určitě nic nepodcenili. Oba se na to připravovali dlouho, mělo to být završení jejich horolezecké kariéry,“ povzdychl si člen karvinského horolezeckého oddílu.

Výstup začal v dole

Český horolezec Libor Uher na svém blogu ještě 19. května informoval, že Chrząszczovi nebylo dobře a zůstal v táboře C1 ve výšce 7027 metrů.

Dva horolezci Baníku 1. máj Karviná, Věslav Chrząszcz a Milan Pěgřímek, se vydali do Himaláje, aby zdolali Mount Everest. Jejich výstup byl zajímavý tím, že začínali v dole v hloubce 850 metrů pod hladinou moře. Pokud by se jim povedl, zdolali by celkem výšku 9698 metrů. [celá zpráva]

Horníci předběžně plánovali na vrchol vystoupit ve středu 20. května. Do Česka se chtěli vrátit 8. června. Rizik si byli dobře vědomi a s horami měli zkušenosti. V říjnu 2005 vylezli na Shisha Pangmu (8043 metrů nad mořem).

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Zaměstnanci těžební společnosti OKD Věslav Chrzaszcz (vpravo) a Milan Pěgřímek svou výpravu zahájili recesisticky v podzemí Dolu Paskov.

Výběr nejznámějších tragédií českých a československých horolezců v Himálaji
24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert na nepálském vrcholu Makalu (8463 metrů). Při sestupu však tragicky zahynul.
16. října 1984 - Při sestupu z Mount Everestu (8848 metrů) zahynul Jozef Psotka, jenž se o den dříve stal spolu se Zoltánem Demjánem prvním Čechoslovákem na vrcholu nejvyšší hory světa.
17. října 1988 - Při expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just, v té době výkvět slovenského horolezectví.
10. května 2006 - Při pokusu o zdolání pátého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul Pavel Kalný.
16. května 2007 - Při výstupu mezinárodní expedice na Mount Everest přišel o život Libor Kozák, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem.
8. srpna 2007 - Během cesty početné české výpravy na vrcholy Gašerbrumu I a II zahynul Jiří Daněk.
27. dubna 2009 - Při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny zemřel Martin Minařík.
Zdroj: ČTK

Čech se ztratil na Annapurně

V Himálajích je to za poslední dobu již druhá oběť. Pod Annapurnou se ve výšce 7100 metrů koncem dubna ztratil horolezec Martin Minařík. Kvůli jeho špatnému stavu jej musela v táboře nechat jeho francouzská kolegyně. Pátrání po něm bylo po pár dnech odvoláno. [celá zpráva]

Věslav Chrząszcz
• 47 let, Stonava
• Zaměstnanec OKD, pracoval ve vnitřní organizační jednotce Centrum servisních služeb jako mistr strojírenské dílny.
• Člen horolezeckého oddílu TJ Baník Karviná.
• Dříve vystoupil například na Shisha Pangmu (8043 m.n.m., rok 2005) a Mt. McKinley (6200 m.n.m., rok 2007).
Zdroj: Web OKD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám