Hlavní obsah

Anexe Krymu připravila Ukrajinu o bilión hřiven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Celkové ztráty, které Ukrajině způsobila ruská anexe Krymu, překračují částku jednoho bilionu hřiven (1,7 biliónu korun podle aktuálního kurzu, který se však rychle mění). V Kyjevě to ve středu oznámil ukrajinský ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko. Cifra podle něj není úplná a s každým dnem se zvyšuje.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská loď Slavutyč zablokovaná ruskými loděmi v přístavu Sevastopol

Článek

Ukrajina totiž průběžně přichází o produkci krymských výrobních závodů, ale také i o bohatství krymského pobřežního šelfu se zásobami zemního plynu. „Ty nyní nezákonně využívá Rusko,” uvedl ukrajinský ministr.

Značné sumy ztrácí ukrajinská státní pokladna i tím, že nemá možnost využívat infrastrukturu krymských přístavů.

Krym navzdory turistickému ruchu a přístavům ale nikdy nepředstavoval klíčovou oblast ukrajinské ekonomiky.

Země čelí velké inflaci

Vyčíslení škod a jejich přepočet na jiné měny je obtížný kvůli rychlému oslabování hřivny, jestliže loni v listopadu byla dolar za 8,2 hřivny, v dubnu za krymské krize za 13 hřiven a nyní na 11,7 hřivny. V zemi se také roztáčí inflační spirála. Jestliže ještě loni země bojovala spíše s deflací, nyní se činí inflace podle webu tradingeconomics 6,9 procenta.

Rusko anektovalo okupovaný Krym v březnu navzdory silným protestům světového společenství.

Podle expertů poloostrov nemá velký hospodářský potenciál kvůli obtížné dostupnosti a nedostatku vody. Moskva už uvedla, že bude muset do krymské ekonomiky silně investovat, očekávají se zejména nové dopravní a energetické projekty, na nichž se možná budou podílet Číňané.

Krym však je důležitý ze strategického hlediska. Umožňuje kontrolovat Černé a zcela ovládat Azovské moře.  Rusko míní využívat jeho přístavy a letiště pro svou armádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám