Hlavní obsah

V Paříži protestovaly žluté vesty, někteří zapalovali barikády

Paříž

Bílá sobota patřila ve Francii opět stoupencům hnutí takzvaných žlutých vest, kteří protestují proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona. Někteří z demonstrantů zapalovali ohně a házeli kameny na policisty, ti proti nim zakročili slzným plynem, ohlušujícími granáty a vodními děly. Zadrženo bylo nejméně 220 lidí.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Protesty hnutí žlutých vest provázejí násilnosti a střety s policií.

Článek

Podle agentury AP se během protestů v plamenech ocitl mimo jiné automobil, motorka a několik barikád. Plameny zasáhly rovněž některé z protestujících, ošetřit je proto museli i záchranáři. Mezi zraněnými byli i novináři.

Dnešní protestní sobota byla již 23. v řadě a policie se připravila na případné nepokoje. V metropoli byly povoleny jenom dvě akce, pokusy zahájit demonstrace jinde v Paříži policie rychle zmařila. Část pařížského metra zůstala uzavřená, platil zákaz pochodovat v okolí prezidentského paláce, po třídě Champs-Elysées i v blízkosti katedrály Notre-Dame, kterou na začátku týdne poškodil požár.

Po celé zemi demonstrovalo 27 900 lidí, z toho na 9000 ve francouzské metropoli. Připraveno zasáhnout bylo po celé Francii na 60 tisíc policistů.

Ministr vnitra Christophe Castaner prohlásil, že „si vandalové dávají znovu schůzku ve francouzských městech, v Toulouse, Montpellier, Bordeaux a zejména v Paříži“. Stejně jako určité sektory hlavního města byla demonstrantům uzavřena také centra Lyonu a Toulouse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám