Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Karl Lagerfeld

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrhář Karl Lagerfeld, německá módní legenda, zemřel v pařížské nemocnici. Bylo mu 85 let. O úmrtí informoval server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemřela ikona módy návrhář Karl LagerfeldVideo: Reuters

 
Článek

Lagerfeld se narodil v roce 1933 v německém Hamburku do zámožné rodiny. V roce 1953 přesídlil se svou matkou do Paříže a o dva roky později si výhrou v soutěži o nejlepší návrh kabátu vysloužil práci u Pierra Balmaina. Soutěže se tehdy účastnil i Yves Saint-Laurent, který si odnesl první cenu v kategorii šatů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Německý návrhář Karl Lagerfeld

Po třech letech nabírání zkušeností se přesunul k dalšímu významnému návrháři – Jeanu Patouovi. Dlouho tam nevydržel a díky penězům rodiny si otevřel v Paříži malý obchod. Na počátku 80. let vytvořil vlastní značku Lagerfeld, která se zaměřila na produkci parfémů a kolekčního oblečení.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Karl Lagerfeld na přehlídce kolekce Jaro/léto 2015 módního domu Chanel

Současně spolupracoval s mnoha módními značkami, například s Chloé či Fendi. V roce 1982 začal pracovat pro módní dům Chanel a byl mu věrný až do své smrti.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Od roku 1982 až do své smrti vykonával post uměleckého ředitele módního domu Chanel.

Na módních akcích byl Lagerfeld nepřehlédnutelný - dlouhé bílé vlasy stažené do ohonu, nezbytné tmavé brýle, masivní prsteny a v ruce vějíř.

Letos v lednu se poprvé v historii nezúčastnil přehlídky módního domu Chanel. Neúčast tehdy vysvětloval „únavou“.

Rád okolí šokoval

Módní svět neustále šokoval. Na začátku 90. let 20. století oslovil několik striptérek a bývalou italskou hvězdu filmů pro dospělé Moanu Pozzi, aby se jako modelky zúčastnily přehlídky jeho černobílé kolekce. Tehdy to „nevydýchala“ další hvězda módního světa – Anna Wintourová, americká šéfredaktorka časopisu Vogue. Během přehlídky vstala a odešla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemřela ikona módy návrhář Karl LagerfeldVideo: Reuters

Na módní akci v Lincolnově centru v New Yorku se stal v roce 2001 obětí dortového útoku členů organizace pro ochranu zvířat PETA, protestující proti nošení pravých kožichů.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Přehlídka kolekce Jaro/léto 2013 módního domu Chanel.

Navrhl Madonně či Kylie Minogue modely pro jejich koncertní turné. Nevyhýbal se ani práci pro oděvní řetězce. V roce 2004 navrhl kolekci pro švédskou oděvní značku H Limitovaná série byla vyprodána během dvou dnů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Přehlídka zimní kolekce módního domu Chanel v roce 2011/2012

V roce 2005 se stal hlavní postavou reality show Signé Chanel, která dokumentovala proces vytváření podzimní a zimní dámské kolekce značky Chanel.

Stal se také terčem kritiků módního průmyslu kvůli tomu, že využíval pro přehlídky extrémně štíhlé modelky. Byl kritizován za to, že svým jednáním podporuje mezi dívkami poruchy příjmu potravy. On sám zvládl shodit 42 kilogramů během 13 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám