Hlavní obsah

Tusk pobouřil Brity. Zastánci brexitu bez plánu podle něj mají místo v pekle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Předseda Evropské rady Donald Tusk pobouřil Brity, když se zamýšlel nad tím, jaké místo je vyhrazeno v pekle pro tvrdé zastánce brexitu, kteří jej prosazují bez toho, aby měli sebemenší představu, jak by měl vypadat. Řekl to po schůzce s irským premiérem Leem Varadkarem. Ten odmítl další ústupky ohledně irské pojistky a dodal, že už stávající návrh dohody o brexitu je kompromisem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Zajímalo mě, jak vypadá speciální místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit, aniž by měli alespoň náznak plánu, jak jej bezpečně zařídit,” řekl Tusk po jednání s předsedou irské vlády. Ten ho okamžitě varoval: „V britském tisku vám za tohle dají co proto.“ Měl pravdu. Pobouřené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Kancelář premiérky Theresy Mayové výrok okomentovala otázkou, zda si Tusk myslí, že je takovýto druh vyjádření něčemu užitečný.

„Po brexitu budeme svobodní od nezvolených arogantních tyranů, jako jste vy, a budeme sami řídit svou zemi. To mi spíš připadá jako nebe,“ odpověděl Tuskovi bývalý předseda euroskeptické strany UKIP Nigel Farage. Ten byl jedním z hlavních propagátorů brexitu, ale po vyhraném referendu z vedoucí funkce odstoupil.

Andrea Leadsomová, která má na starosti agendu vlády v Dolní sněmovně a podporovala brexit, označila Tuska za člověka bez jakéhokoli vychování. „Myslím, že je to mimořádně politováníhodné a vůbec nijak prospěšné,” napsala na Twitteru.

Mluvčí severoirské Demokratické unionistické strany, na jejíž podpoře je menšinová vláda konzervativců závislá, si také nebral servítky. „Tento ďábelský euromaniak dělá vše, co může, aby spoutal Spojené království řetězy eurobyrokracie a eurokontroly,“ řekl Sammy Wilson. „Je to Tusk a jeho arogantní vyjednavači EU, kteří rozfoukali plameny strachu při pokusu zvrátit výsledky referenda,“ dodal.

Naopak předsedkyně severoirské republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová Tuska podpořila s tím, že naopak pozice radikálních zastánců brexitu Borise Johnsona a Jacoba Reese-Mogga byla „přehnaná a neudržitelná“.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk a irský premiér Leo Varadkar (vlevo)

Tuskův výrok na žádost médií komentoval i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zdůraznil, že Tusk je věřící člověk. „Je pevně přesvědčen o existenci nebe, a tedy i jeho opaku - pekla. Já jsem zjistil, když jsem tu začal pracovat, že peklo je to leda tady,” prohlásil Juncker na tiskové konferenci v sídle Evropské komise.

Tusk poznámku pronesl pouhých padesát dnů před plánovaným ochodem Velké Británie z EU po skoro dvou letech jednání. Zopakoval také, že zbylých 27 členských zemí EU už v prosinci rozhodlo, že už jednou vyjednaný návrh dohody s Velkou Británii o jejím odchodu se už nebude znovu otevírat. Stejný názor zastává i Juncker, který den před příjezdem premiérky Mayové do Bruselu zopakoval, že EU trvale zastává postoj, že otevření dohody a nové jednání o tzv. irské pojistce není možné. Přesně tím však Mayovou v lednu pověřil britský parlament. „Ona ví, že komise není připravena věc znovu otevřít. Je to jasná pozice sedmadvacítky,” dodal Juncker.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Irský premiér Leo Varadkar a předseda Evrpské komise Jean-Claude Juncker

„Doufám, že zítra uslyšíme od premiérky Mayorvé realistický návrh, jak se dostat ze slepé uličky, která nastala po posledním hlasování britského parlamentu,“ řekl Tusk.

Poskytněte záruku míru, vyzývá Tusk

Britští poslanci návrh dohody, kterou Mayová vyjednala s EU, odmítli kvůli tzv. irské pojistce, která má za každou cenu zajistit, že nevznikne pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Pokud by k dohodě nedošlo, Severní Irsko by na rozdíl od zbytku Spojeného království mohlo zůstat součástí celní unie s EU.

Tusk dodal, že otázka irské hranice je klíčová stejně jako zachování Velkopáteční mírové dohody, která ukončila násilí v Severním Irsku: „EU je především mírový projekt. Nebudeme hazardovat s mírem. Poto trváme na pojistce.“ Mayové vzkázal: „Poskytněte nám jasnou záruku míru v Severním Irsku a Spojené království opustí EU jako důvěryhodný přítel.”

Irský premiér Varadkar dodal, že irská pojistka je „potřebná jako právní záruka, která zabezpečí, že na Irském ostrově nevznikne pevná hranice“. Pojistka podle něj existuje nejen kvůli Irsku, ale také kvůli samotné Evropské unii. Juncker i Varadkar připomněli, že po brexitu bude hranice na irském ostrově také vnější hranicí unie, a její otázka proto není jen dvoustrannou věcí mezi Dublinem a Londýnem.

„Slíbili jsme, já osobně jsem slíbil v irském parlamentu, že Irsko v tom nezůstane samo,” řekl Juncker. Takzvaná pojistka pro irskou hranici ve smlouvě, kterou britský parlament odmítl, podle Junkcera nemůže být nahrazena nějakým zatím neznámým alternativním řešením.

„Europarlament dal znovu jednoznačně najevo, že neratifikuje dohodu bez irské pojistky,” upozornil předseda irské vlády, který se s britskou premiérkou setká v pátek.

Foto: Yves Herman, Reuters

Irský premiér Leo Varadkar

Irsko ani Evropská unie nevyhrožují brexitem bez dohody, upozornil v Bruselu Varadkar. Po setkání s Junckerem připomněl, že datum 29. března si ke svému odchodu z EU vybrala sama Velká Británie a může kdykoliv požádat ostatní země unie o jeho odložení či změnit názor a brexit zcela zrušit.

Varadkar v Bruselu připomněl, že dohoda o vystoupení, kterou britští poslanci minulý měsíc velmi jasně odmítli, je už sama o sobě kompromisem, na jehož přípravě se výrazně podílela i britská vláda.

Podle Varadkara je Irsko stále více připraveno na situaci, kdy Británie z EU odejde bez dohody. Hlavním cílem je však dál, aby britský parlament i europarlament dokument potvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám