Hlavní obsah

V Německu může dál vládnout Merkelová, politici se dohodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televize ZDF uvedla, že většina SPD podpořila vstup do koalice se stranami CDU und CSU. V Německu tak nadále může vládnout kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Ferdinand Ostrop, ČTK/AP

Německá kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová

Článek

Ve stranickém hlasování SPD koalici s Merkelovou podpořilo 66 procent hlasujících, proti bylo jen 34 procent. Původně se čekalo, že výsledek bude těsnější. SPD se ale podařilo prosadit většinu programu a dostane i důležitá ministerstva, takže odpor proti koalici ochladl.

Popularita Merkelové sice poklesla hlavně v souvislosti s migrační krizí, strany ale nenašly lepší řešení než velkou koalici. Křesťanští demokraté schválili koaliční smlouvu s Křesťanskosociální unií (CSU) a sociální demokracií (SPD) drtivou většinou už koncem února. Z 975 členů bylo jen 27 proti.

Německo bylo pět měsíců v nejisté situaci, nedařilo se sestavit vládu. Koaliční smlouva podle kancléřky zavádí důležitá opatření ohledně rodin, školství, zdravotnictví, bezpečnosti či hospodářství.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen v Tallinu na setkání ministrů obrany EU

V září zaznamenala její unie CDU/CSU nejhorší volební výsledek v poválečné historii. Merkelová uvedla, že všichni byli zklamáni a uvědomuje si, že strana teď bude muset pracovat na tom, aby získala důvěru Němců.

Ačkoliv koalice trvá, nová vláda bude úplně jiná, mladší. Ze starých ministrů křesťanských demokratů zřejmě zůstane jen Ursula von der Leyenová na ministerstvu obrany.

Anketa

Jak hodnotíte vládu Angely Merkelové?
Skvělá
8,9 %
Průměrná
1,6 %
Špatná
89,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5613 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám