Hlavní obsah

Putin pochválil Obamu. Bylo statečné přiznat chybu, zaznělo z Kremlu

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin pochválil šéfa Bílého domu Baracka Obama za statečnost, s jakou přiznal chybu Spojených států, která vedla k nynějšímu chaosu v Libyi. Jedním dechem ale dodal, že ke stejnému přešlapu měli Američané nakročeno i v Sýrii.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin během tradiční debaty s občany.

Článek

„Tohle dokáže jen opravdu silný člověk,“ ocenil Putin Obamovu upřímnost během čtyřhodinové besedy s veřejností, kterou přenášela ruská televize.

Barack Obama se o americké intervenci v Libyi rozhovořil v televizi Fox News. Řekl, že Spojené státy po pádu režimu Muammara Kaddáfího v Libyi selhaly, když nedokázaly při formování poválečného uspořádání země zajistit stabilitu, a že to považuje za svou největší chybu v úřadu. [celá zpráva]

Nebudeme tancovat, jak USA pískají

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrteční debatě na dálku vyzval Spojené státy ke spolupráci, která je ale podle něj možná jen v případě, že bude Washington Rusko považovat za rovnocenného partnera.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Ruští občané naslouchají svému prezidentovi.

„Byly doby, kdy USA a Rusko prospěšně spolupracovaly, příklady jsou i dnes,” uvedl šéf Kremlu. „Budou-li (Američané) vycházet ze zásady vlastní výlučnosti, nebude možné budovat demokratické mezinárodní vztahy. Nebudeme tancovat, jak pískají. Budou-li s námi jednat jako s rovnoprávným partnerem, o všem se dohodneme," řekl Putin.

Odvolání západních protiruských sankcí podle svých slov v brzké době neočekává.

Většinu času Putin věnoval ekonomickým a vnitropolitickým problémům, vyjádřil se však i k situaci v Sýrii a na Ukrajině.

Za prvořadý úkol směřující k urovnání donbaské krize Putin označil změny ukrajinské ústavy a přiznání zvláštního statusu Donbasu. Vyzval západní státy, aby vyvinuly tlak na Kyjev a zajistily plnění minských dohod. Moskva udělala vše, co bylo jejím úkolem, řekl ruský prezident.

Naše zbraně jdou na dračku

Putin připomněl bojové akce ruské armády v Sýrii a prohlásil, že díky nim je nyní syrská armáda schopna vést samostatné strategické operace. Konstatoval ale, že během nasazení ruských zbraní bylo zjištěno "mnoho nedostatků".

Některé z nich museli na místě odstraňovat experti ruských zbrojovek. Zájem o ruské zbraně v zahraničí je prý nicméně takový, že musely být vybudovány tři nové výrobní závody.

Putin se také vrátil ke kauze takzvaných panamských dokumentů a obvinil západní média, za nimiž stojí americké finanční skupiny, že vyvolávají nepřátelskou kampaň proti Rusku a snaží se vzbudit pochybnosti o jednotlivých osobách včetně Putinových přátel.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na výroční konferenci

Za předčasný označil Putin dotaz, zda se bude v roce 2018 znovu ucházet o prezidentskou funkci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám