Hlavní obsah

Fico byl hospitalizován s podezřením na infarkt

• Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico zrušil ze zdravotních důvodů čtvrteční návštěvu České republiky. Bez dalších podrobností to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Fico měl jednat s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Server listu Denník N uvedl, že Fico měl podezření na infarkt.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Podrobuje se vyšetření v národním ústavu srdečních a cévních nemocí na bratislavských Kramárech. V nemocnici zůstane minimálně několik hodin, pravděpodobně i na noc,“ uvedl ráno list. Deník napsal, že náhlé zdravotní potíže postihly předsedu slovenské vlády ve čtvrtek ráno, kdy měl odletět do Prahy na svoji první zahraniční cestu. Nevolnost mělo způsobit ucpání cévy.

Lékaři rozhodli, že minimálně jednu noc zůstane Fico v nemocnici. Během čtvrtka podstoupil koronarografické vyšetření. „Infarkt vyšetření nepotvrdily, ani nevyvrátily,“ dodala mluvčí nemocnice. Lékaři předpokládají, že při správné léčbě bude premiérův zdravotní stav opět uspokojivý.

„Hledáme nejbližší možný náhradní termín, kdy by se cesta mohla uskutečnit,” sdělila Novinkám mluvčí ministerského předsedy Beatrice Szabóová, aniž by upřesnila, jaké měl premiér zdravotní problémy.

Server topky.sk před jedenáctou napsal, že Fica v nemocnici navštívila manželka Svetlana. „Lékař jí oznámil, že si má jít odpočinout a přijít později. Podle těchto informací to vypadá na vážnější situaci,“ uvedl server.

Do nemocnice přijel autem

Denník N konstatoval, že podezření na infarkt ještě neznamená, že tuto vážnou kardiovaskulární nemoc opravdu má. „Do nemocnice Fica nepřivezla záchranka, ale přijel vlastním autem,“ dodal deník. „Můžu potvrdit, že premiér je hospitalizován za účelem kardiologických vyšetření v národním ústavu,“ uvedla ráno mluvčí ústavu Dobroslava Krajačičová.

Premiér se údajně necítil dobře už při úterním pravidelném běhu se svým psem, proto zrušil svou účast na soudním přelíčení, kde měl vystupovat jako svědek. Druhý den však absolvoval zasedání kabinetu a vystoupil před novináři s prohlášením ke schválení programového prohlášení vlády.

List konstatoval, že Fico se za uplynulé týdny minimálně objevoval na veřejnosti a pokud vystoupil před médii, většinou jen přečetl prohlášení bez možnosti kladení otázek.

Zatím není známo, zda Fico zruší svůj pracovní program i na další dny. V pátek by se podle dřívějších informací měl spolu se svým českým kolegou Sobotkou zúčastnit v Bratislavě mezinárodní konference Globsec.

„Přeji mu brzké uzdravení a těším se, že v krátké době najdeme jiný termín,” komentoval Sobotka na Twitteru Ficovy potíže.

Očekávalo se, že Fico bude v Praze se Sobotkou diskutovat o migraci a naplňování dohod Evropské unie s Tureckem, které se jí týkají. Dalšími body programu měly být podle českého úřadu vlády posilování přeshraniční dopravní infrastruktury nebo středoevropská regionální spolupráce. Jednat se mělo také o přípravě Česko-slovenské výstavy u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v roce 2018.

Související témata:

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Fico je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska, v čele tamní vlády je už potřetí. Na rozdíl od předchozího volebního období ale nyní jeho levicová strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) vládne v koalici s trojicí pravicových stran - Slovenskou národní stranou (SNS) a uskupeními Most-Híd a Síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám