Hlavní obsah

Budapešť chce odškodnit Maďary odsunuté po válce z Československa

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda zvažuje možnosti odškodnění občanů maďarské národnosti, které Československo po druhé světové válce odsunulo z jižního Slovenska. U příležitosti památného dne odsunutých Maďarů to v sobotu ve městě Komárom řekl státní tajemník maďarského ministerstva spravedlnosti Pál Völner.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Völner konstatoval, že maďarská komunistická vláda se po druhé světové válce vzdala nároků na odškodnění lidí, kterým byl na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše konfiskován majetek a museli opustit domovy.

„Nemůžeme čekat, až tuto otázku vyřeší Evropská unie,“ uvedl Völner podle agentury MTI. Státní tajemník vyjádřil naději, že do konce funkčního období současné maďarské vlády se tento problém podaří vyřešit.

Poválečné dekrety prezidenta Beneše považuje Maďarsko nadále za sporné. Předseda maďarského parlamentu László Kövér v rozhovoru pro Právo uvedl, že Česká republika a Slovensko se neměly vůbec stát členy Evropské unie, pokud součástí jejich právního řádu je zákon vycházející ze zásady kolektivní viny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám