Hlavní obsah

Dvě třetiny Američanů schvalují mučení

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Téměř dvě třetiny Američanů souhlasí s mučením lidí podezřelých z terorismu. S použitím nátlakových metod jako waterboarding, spánková deprivace či zadržování nikdy neodsouzených osob v dlouhodobé izolaci nemá problém více než 63 procent oslovených respondentů, kterých se dotazovala agentury Reuters a Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Na 25 procent dotázaných je toho názoru, že je mučení „velmi často odůvodnitelné“, 38 procent Američanů míní, že je trýznění vyslýchaných „někdy odůvodnitelné“ a jen 15 procent z nich by tyto metody úplně zakázalo.

Podobné postoje podle průzkumu organizace Amnesty International z roku 2014 panují například v Indii (74 %), Keni (66 %) a Nigérii (64 %).

Mučení prý funguje

Dotazovaní v průzkumu přiznali, že jejich názor ovlivnily útoky z poslední doby, konkrétně střelba v americkém San Bernardinu z prosince letošního roku a masakry v Paříži a Bruselu.

To může hrát do karet republikánskému kandidátovi na prezidenta Donaldu Trumpovi, který waterboarding a mučení při výsleších opakovaně obhajoval.

„Neříkejte mi, že to nefunguje. Mučení funguje,“ řekl favorit republikánských primárek. [celá zpráva]

Na únorovém volebním mítinku podle deníku The Washington Post například prohlásil, že krom waterboardingu podpoří zavedení dalších technik, které jsou „mnohem horší a silnější“.

Tvrdší metody

Jaké horší metody měl na mysli, už Trump neupřesnil. Z odtajněných dokumentů CIA, z nichž citoval deník The Guardian v prosinci roku 2014, ale vyplývá, že se Američané při výsleších vedle waterboardingu, izolace a spánkové deprivace uchylovali i k takovým metodám, jako je rektální krmení, svazování podezřelých do bolestivých pozic, nebo přímé bití.

Trump ví, co dělá. Mučení vždy nebo v odůvodněných případech podle průzkumu agentury Reuters schvaluje 82 procent republikánských voličů. V demokratickém táboře je tento poměr výrazně nižší, mučení schvaluje „jen” 53 procent oslovených.

„Veřejností nyní hýbe množství negativních emocí. Strach, vztek a obecná nervozita. (A Trump) tyto pocity legitimizuje,“ cituje agentura Reuters Elizabeth Zechmeisterovou z Vanderbilt University v Nashvillu - odbornici, jež se souvislostí mezi terorismem a změnami veřejného mínění dlouhodobě zabývá.

Citovaný průzkum byl prováděn od 22. do 28. března letošního roku na vzorku 1976 voličů napříč Spojenými státy, možná odchylka od skutečného názoru americké veřejnosti je agenturami Reuters a Ipsos odhadována na 2,5 %, v případě celé skupiny a 4 %, pokud jde o tábory republikánů a demokratů.

Anketa

Schvalujete, aby stát měl možnost bez soudu kohokoliv dlouhodobě zadržovat v izolaci?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1565 čtenářů.

Waterboarding

Wateboarding je sporná technika, při níž je vyslýchaný přivázán ke stolu či jiné ploše, obličej mu vyslýchající zakryjí textilií a v různých intervalech mezi dotazováním mu polévají hlavu. To u vyslýchaného vyvolává pocit, že se topí.

Bývalý americký prezident George Bush mladší waterboarding osobně schválil, současný šéf Bílého domu Barack Obama ho však po svém zvolení opět zakázal. Za formu mučení označuje například lidskoprávní organizace  

Amnesty International. Naopak někdejší republikánská prezidentská kandidátka Sarah Palinová hovořila o Waterboardingu jako „křest teroristů“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám