Hlavní obsah

ON-LINE: Pachatelé teroru v Bruselu měli podle USA vazby na dopadeného Abdeslama

– Brusel • Aktualizováno

Belgické hlavní město Brusel se v úterý stalo terčem teroristických útoků. Nejprve otřásly dva výbuchy letištěm Zaventem a následně přerušila exploze provoz metra v centru, v blízkosti unijních institucí. Bruselský starosta potvrdil, že obětí při útocích je 34, zraněných téměř 200. Čtrnáct lidí zemřelo na letišti, 20 ve stanici metra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hala bruselského letiště bezprostředně po výbuchuVideo: AP

 
Článek

Nejprve otřásly dva hlasité výbuchy krátce po osmé hodině ráno letištěm Zaventem. Spekuluje se o tom, že se tam odpálil nejméně jeden sebevrah. Svědkové uvedli, že explozím na letišti bezprostředně předcházely střelba a výkřiky v arabštině. Podle stanice RTBF se tam našel kalašnikov.

22:02 - ON-LINE reportáž ze situace v Bruselu po explozích na letišti a v metru končíme. Děkujeme do pozornost.

19:20 - Tajné služby USA se podle Reuters domnívají, že pachatelé útoků v Bruselu byli spojeni s Abdeslamem, podezřelým z podílu na atentátech v Paříži.

18:50 - Stále není jasné, kolik si teroristické útoky vyžádaly obětí. Podle hasičů je 14 mrtvých na letišti a 10 až 20 v metru. Zraněno je údajně 200 lidí, někteří jsou v kritickém stavu.

18:40 - V podvečer se v Bruselu začala postupně obnovovat městská hromadná doprava. Jezdí dvě ze čtyř linek metra a otevřela se některá vlaková nádraží.

18:27 - Belgická policie na internetu oficiálně zveřejnila fotografii hledaného muže, který doprovázel údajné atentátníky z bruselského letiště Zaventem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Belgická policie zveřejnila fotografii muže, po němž pátrá.

18:11 - Bruselské letiště zůstane uzavřeno i během středy. Lety jsou odkláněny.

17:09 - Nejvyšší představitelé států a vlád 28 zemí EU označili atentáty v Bruselu za útok na evropskou demokratickou společnost. Ve společném prohlášení uvedli, že atentáty posílily jejich odhodlání bránit všemi potřebnými prostředky evropské hodnoty a toleranci.

16:48 - Belgická vláda v reakci na teror v Bruselu v zemi vyhlásila třídenní státní smutek. Informoval o tom mluvčí belgického premiéra Charlese Michela. Vlajky budou na všech úředních budovách až do čtvrtka vlát na půl žerdi. "Je to výjimečný smutek, všechny státní vlajky budou na půl žerdi, a to na všech úředních budovách v zemi," řekl agentuře AFP mluvčí předsedy vlády Frédéric Cauderlier.

Foto: Reuters

Teroristé zaútočili na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek.

16:16 - Americký bezpečnostní představitel se domnívá, že na bruselském letišti explodovala nejméně jedna nálož ukrytá v kufru nebo tašce. Úředník neměl oprávnění ke zveřejnění informace o předběžných závěrech vyšetřování, a tak nedovolil agentuře AP publikovat své jméno. Potvrdil ale předběžné závěry belgických vyšetřovatelů, že na letišti jeden ze dvou útoků spáchal sebevražedný atentátník.

16:05 - Belgický server hln.be zveřejnil fotografii tří lidí podezřelých z útoků. Po muži v bílém plášti prý pátrá policie.

server hln.be tvrdí, že lidé na snímku jsou pachateli útoku na letišti

15:57 - Belgický ministr vnitra Jan Jambon oznámil, že jeho země bude za oběti teroristických útoků držet tři dny státní smutek. Uvedl to zpravodaj britského deníku The Guardian.

15:52 - Nejméně jedna z výbušnin použitých při útoku na bruselském letišti obsahovala hodně hřebíků. Vyplývá to ze zranění lidí převezených do nemocnic. 

15:50 - „Lidé běželi přes ty, kteří spadli na zem, nemohl jsem dýchat. Nemůžu uvěřit, že jsem to přežil,“ popsal zpravodaji BBC Gavinovi Lee patnáctiletý Antoine situaci po atentátu na bruselském letišti po dvou explozích, které letištní halou otřásly v úterý ráno. Antoine byl se svými spolužáky evakuován pěšky a autobusy do tělocvičny ve městě, kde úřady vytvořily provizorní centrum pro lidi zasažené atentáty.

15:41 - Po uzavření bruselského mezinárodního letiště Zaventem v důsledku teroristických útoků převzala veškerý letecký provoz vázaný na belgickou metropoli dvě jiná letiště.

Letiště v Charleroi, který leží 60 kilometrů jižně od Bruselu, zůstane otevřené nepřetržitě, aby absorbovalo přesměrované spoje z letiště Zaventem.

Asi tisícovka cestujících byla také přesměrována na letiště v Lutychu, který leží sto kilometrů východně do belgické metropole. Na letišti sloužícím spíše pro nákladní dopravu přistálo dnes dopoledne 14 letadel. Jeho terminál může pojmout tři desítky letadel, upozornil zpravodajský kanál RTL.

15:36 - Útoky v Bruselu podle amerického prezidenta Baracka Obamy opět připomínají, že svět se musí sjednotit v boji proti terorismu. Obama nabídl Belgii veškerou pomoc k vyšetření útoků.

15:27 - Sídlo Evropské komise bude evakuováno ve čtyři hodiny odpoledne, uvedla belgická televize VTM news. Před budovou Berlaymont jsou na památku obětí vlajky stažené na půl žerdi. Evakuace je preventivní opatření, aby policie mohla sídlo EK důkladně prohledat kvůli případným hrozbám.

15:17 - Bruselský dopravní podnik STIB oznámil, že trhavina v metru explodovala ve chvíli, kdy souprava se třemi vagóny odjížděla ze zastávky Maalbeek ve směru na Arts-Loi. Bomba zřejmě vybuchla v prostředním vagónu, který v tu chvíli projížděl kolem nástupiště. Řidič okamžitě zastavil a nechal evakuovat první a poslední vůz.

Odbory belgických taxikářů vyzvaly své členy, aby zdarma pomohli odvézt lidi, kteří zůstali v Bruselu bez možnosti odjet kvůli teroristickým útokům.

15:10 - Bruselský starosta Yvan Mayeur potvrdil, že při útocích na letišti a v metru zemřelo 34 lidí. Čtrnáct lidí zemřelo v letištní hale, nejméně dvacet obětí si vyžádal výbuch ve stanici metra Maalbeek.

14:40 - Pyrotechnici na bruselském letišti kontrolovaným výbuchem zlikvidovali opasek s náloží.

14:39 - Robot zlikvidoval podezřelé zavazadlo před královským palácem.

14:36 - Bruselský starosta potvrdil 20 obětí exploze v metru. Zraněných tam bylo 106. Počet zraněných se tak celkově blíží dvěma stovkám

Francouzský deník Le Monde zveřejnil karikaturu dvou plačících postav zahalených ve francouzské a belgické vlajce s popiskem připomínajícím data teroristických útoků z Paříže ze 13. listopadu 2015 a z 22. března 2016 z Bruselu.

14:31 - Nizozemská policie kvůli obavám z dalšího útoku zastavila mezinárodní vlak na trase z Amsterodamu do Bruselu. Soupravu strážci zákona zastavili pouhou stanici před amsterdamským mezinárodním letištěm Schiphol a vagóny i pasažéry prohledávají. Informovala o tom agentura AP.

Foto: RTL , ČTK/AP

Záběr z letištní haly bezprostředně po teroristickém útoku

14:26 - Belgická policie uvedla, že jaderná elektrárna Tiíhange 80 km od Bruselu byla byla evakuována.

14:04 - Sněmovna držela za oběti teroristických útoků v Bruselu minutu ticha.

13:58 - Bruselská univerzita VUB vyzvala všechny studenty a pracovníky v areálu Etterbeek jihovýchodně od hlavního města, aby se neprodleně přemístili dovnitř a zůstali tam. Policie vedení školy varovalo před možným pumovým útokem.

Foto: Profimedia.cz

Následky atentátu v bruselském metru

13:57 - Kalašnikov, který se našel v odletové hale letiště Zaventem, ležel vedle těla mrtvého útočníka. Tvrdí to veřejnoprávní stanice VRT.

13:33 - ČR přešla na první stupeň ohrožení terorismem. Večer to na mimořádném zasedání potvrdí vláda. Policii posílí i příslušníci armády. Podle premiéra Sobotky zatím nejsou informace, že by zemi hrozil útok. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Teroristé zaútočili na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek.

13:31 - Belgická policie pátrá v souvislosti s atentáty po pěti podezřelých. U nádraží Midi zadržela dva lidi.

Zásah policie u nádraží Midi

13:30 - Počet obětí atentátů v Bruselu stoupl na 34 mrtvých, uvedla televize VRT. V metru podle ní zahynulo 20 lidí a na letišti 14. Oficiální bilance z letiště je 11 obětí a z metra 15.

13:16 - Islámský stát se přihlásil k teroristickým útokům v Bruselu v prohlášení pro tiskovou agenturu Amak.[celá zpráva]

12:58 - V odletové hale letiště Zaventem se našla útočná puška Kalašnikov, informovala RTBF. Belgický prokurátor potvrdil, že v hale udeřil sebevražedný útočník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné na chodníku před stanicí metraVideo: Reuters

12:34 - Bruselská univerzitní nemocnice Saint-Pierre žádá lidi, aby darovali krev.

12:25 - Mluvčí bruselského dopravního podniku Guy Sablon potvrdil AP, že v metru zahynulo 15 lidí a 55 jich bylo zraněno.

Uprchlík v Řecku drží papír s nápisem: Je mi Bruselu líto.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ošetřování zraněných při výbuchu v metru.

12:10 - Belgický federální prokurátor Fredere Van Leeuw potvrdil, že exploze na bruselském letišti i ve stanici metra Maelbeek byly teroristickými útoky.

Před sídlem Evropské komise v Bruselu stáhli vlajky na půl žerdi.

11:57 - Belgický premiér Charles Michel potvrdil, že bylo zabito a zraněno hodně lidí a že na letišti útočil sebevražedný atentátník.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující odcházejí po výbuchu potemnělým tunelem metra Video: Reuters

11:53 - Další exploze, kterou bylo slyšet u stanice Maelbeek, byla řízená s cílem zničit podezřelý balíček, uvedly list Le Soir a agentura Bloomberg.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Belgičtí záchranáři odvážejí člověka zraněného při explozi v metru na stanici Maelbeek.

11:50 - Při výbuchu v metru ve stanici Maelbeek zemřelo 15 lidí, ohlásila veřejnoprávní stanice RTBF s odkazem na dopravní podnik STIB. Podle prvních snímků z místa exploze zcela zdemolovala jeden vagón metra.

11:35 - Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům, aby kvůli teroristickým útokům v Bruselu odložili cesty do Bruselu a zvážili i cesty do Belgie. [celá zpráva]

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Nákladní automobil přiváží do Bruselu vojenské posily.

11:32 - Belgie vyslala do Bruselu 225 dalších vojáků, uvedla agentura Belga. Ve Francii bylo kvůli výbuchům nasazeno dalších 1600 policistů, potvrdil televizi ABC ministr vnitra. Hlídky posilují i ve Francii, v Paříži bude nasazeno dalších 400 policistů.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím ČTK/AP

11:12 - „Bylo to otřesné. Stropy se propadaly. Všude byla krev, zranění lidé, zavazadla,“ vylíčil chvíli po výbuchu na letišti Zach Mouzoun, který jen deset minut předtím přicestoval ze Ženevy.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzští vojáci hlídkují na letišti Charlese de Gaulla.

11:05 - Úřady evakuují Justiční palác v Bruselu.

10:50 - Panují nejasnosti ohledně výbuchu v metru. Veřejnoprávní stanice VRT uvedla, že při něm nikdo nezemřel, přitom podle stanice nastal výbuch uvnitř vagónu.

Současně se nepotvrdila dřívější zpráva, že došlo k výbuchu ještě v další stanici Schuman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné u stanice metra v bruselské čtvrti MaelbeekVideo: AP

10:39 - V důsledku útoků hned klesly evropské burzy. Německá burza dopoledne ztratila 1,6 procenta, francouzská klesala o 1,3 procenta, píše Bloomberg. O několik procent padají akcie aerolinek (např. easyJet -4,7 procenta) nebo cestovních kanceláří (Thomas Cook - 4,9 procenta.) Pražská burza ztrácela 0,78 procenta.

10:35 - Hlavní bruselské nádraží Midi je uzavřeno, potvrdila společnost Eurostar.

10:27 - Belgické úřady vyzývají lidi, aby pokud možno nevycházeli ven a zůstali, kde jsou.

10:26 - Čeští politici útoky odsoudili a shodli se na tom, že je třeba nenechat se terorem zastrašit. [celá zpráva]

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Lidé opouštějí po explozi bruselské letiště Zaventem

10:25 - České bezpečnostní složky jsou po útocích v Bruselu uvedeny do stavu pohotovosti, oznámil ministr vnitra Milan Chovanec. [celá zpráva]

10:21 - Prokuratura považuje výbuchy za teroristické útoky.

10:19 - Obětí výbuchu v metru ve stanici Maelbeek je 10, uvedla média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po explozích stoupal z letištní budovy dýmVideo: Reuters

10:15 - V Paříži uzavřeli část nádraží Le Gare du Nord, kam přijíždějí vlaky z Bruselu. V Paříži posílili bezpečnost na letišti Roissy, uvedla AFP.

10:11 - Po předchozím zrušení letů a přerušení železniční spojení s letištěm byla zastavena veškerá městská hromadná doprava.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Výbuchem vyražená okna na bruselském letišti Zaventem

10:00 - Belgická média nově informují o 13 mrtvých a 35 zraněných na letišti Zaventem.

09:58 - „Češi na místě byli, ale zatím nemáme informace o tom, že by byli mezi oběťmi,” sdělilo Novinkám konzulární oddělení Velvyslanectví České republiky v Bruselu na otázku, zda na bruselském letišti v době exploze byli čeští občané.

09:52 - Podle veřejnoprávní stanice VRT byla nejprve jedna exploze na letišti sebevražedným útokem.

09:47 - Podle nepotvrzených zpráv se ozval výbuch také ve stanici metra Schuman. Ta se nachází hned vedle Maelbeeku.

09:44 - Poslední zprávy hovoří o 10 mrtvých a 30 zraněných na letišti.

Foto: Profimedia.cz

Oběť atentátu na bruselském letišti Zaventem

09:39 - „Chystal jsem se na odbavení, když vybuchly dvě bomby. Nic jsem neviděl, všechno se hroutilo. Sklo. Byl to neuvěřitelný zmatek. Lidi utíkali pryč, spousta lidí ležela na zemi, bylo mnoho zraněných,“ popsal svědek Jef Versele situaci na letišti.

09:24 - Belgická vláda zvýšila bezpečnostní opatření na čtvrtý nejvyšší stupeň.

Lidé jsou evakuováni ze stanice metra Arts-Loi.

„Můžu říct, že jsem viděl malou bombu poblíž přepážek k odbavení,“ potvrdil další svědek z letiště s tím, že exploze nastaly v odbavovacím prostoru letecké společnosti American Airlines.

Mluvčí belgické policie televizi NBC potvrdil, že na místě je neupřesněný počet mrtvých a zraněných. Hasiči pak uvedli počty 11 mrtvých a 25 zraněných.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak z letištní haly stoupá dým a od budovy prchají lidé. Exploze zničily okna i vnitřní vybavení v terminálové budově.

„Cítil jsem, jak se pohnula celá budova,“ vylíčil blízkovýchodní dopisovatel televize SkyNews Alex Rossi, který se chystal odletět do Tel Avivu. Dodal, že prostor po výbuších zaplnil dým a spousta prachu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Incidenty se udály čtyři dny po zatčení hledaného teroristy z Paříže Salaha Abdeslama. Belgičtí vyšetřovatelé ale ve spojitosti s terorismem v Paříži stále hledají dva podezřelé islamisty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám