Hlavní obsah

Ficova kampaň vyvrcholila: V rámci kvót nepřijme jediného muslimského migranta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko pod vedením sociálních demokratů (Směru-SD) nepřevezme na základě povinných kvót žádného muslimského migranta a bude pokračovat v opatřeních na zlepšení životní úrovně obyvatel. Na závěrečném mítinku vládní strany (Směr-SD) před sobotními parlamentními volbami na Slovensku to prohlásil předseda strany a premiér Robert Fico.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico při středeční návštěvě slovenských policistů na řecko-makedonské hranici

Článek

„Schengenské hranice jsou jako ementál. Tisícovky lidí přicházejí do Evropy. Bezpečnost je pro moji vládu na prvním místě... Nikdy sem na základě kvót nepřivezeme ani jednoho muslima. Nebudeme vytvářet žádné ucelené muslimské komunity, protože to představuje vážné bezpečnostní riziko,” řekl Fico za potlesku zaplněné haly Národního tenisového centra v Bratislavě, kam přišlo několik tisíc sympatizantů Směru-SD.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Aktivista s transparentem proti slovenskému premiérovi protestuje proti uprchlické politice Roberta Fica při jeho návštěvě řecko-makedonského pomezí.

Levicová slovenská vláda loni odmítla přerozdělování uprchlíků na základě kvót v rámci evropské unijní osmadvacítky a toto rozhodnutí většiny členských států EU napadla u unijního soudu.

Sliby rodičům, studentům i důchodcům

Fico davu také slíbil, že v případě účasti své strany v příští vládě bude nový kabinet po volbách pokračovat v realizaci sociálních balíčků, které zahrnují například bezplatné cestování děti, studentů a důchodců ve vlacích, nižší povinné odvody pro zaměstnance s nízkými příjmy či snížení sazby daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny.

„Odevzdáváme Slovensko v lepším stavu, než jsme ho přebrali v dubnu 2012. Nezaměstnanost máme nejnižší za posledních sedm let, máme v perfektním stavu veřejné finance,” řekl Fico, jenž byl premiérem již v letech 2006 až 2010, a je tak nejdéle sloužícím předsedou vlády od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993.

Sebevědomě do voleb

Směr-SD je favoritem hlasování, podle průzkumů veřejného mínění by ale strana mohla přijít o dosavadní většinu ve sněmovně.

Odevzdáním hlasu ve volbách ve prospěch Směru-SD obyvatelé podle Fica přispějí k vytvoření stabilní vlády.

„Politické hřbitovy jsou plné nenahraditelných politiků. Navzdory tomu po osmi letech ve vládě máme co nabídnout. Chceme nabídnout stabilitu, kterou nedokáže nabídnout žádná politická strana," řekl slovenský premiér.

Průběh zhruba tři čtvrtě hodiny trvajícího mítinku se nelišil od podobných předvolebních akcí, které Směr-SD odstartoval již loni na podzim. Po proslovu Fica moderátor kladl otázky dalším představitelům sociálních demokratů, kteří jsou dlouhodobě nejsilnější politickou stranou v zemi.

Na pódiu nechyběl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák, kterého Fico označil za horkého kandidáta na post generálního tajemníka OSN.

Zahrál Michal David

Po ukončení oficiální části bratislavského shromáždění Směru-SD bavil diváky český hudebník Michal David, který zahrál i na posledním předvolebním mítinku slovenských sociálních demokratů před parlamentními volbami v roce 2012.

Ve čtvrtek ráno, tedy 48 hodin před otevřením volebních místností, začne na Slovensku platit volební moratorium.

Před čtyřmi lety, kdy Směr-SD vyhrál volby se ziskem 44,4 procenta hlasů, volební moratorium zavedené nebylo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám