Hlavní obsah

Orbán: Když bude třeba, oplotíme to od Slovinska až po Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko je podle svého premiéra Viktora Orbána připraveno v rámci ochrany před přílivem zahraničních uprchlíků bránit svoje hranice od Slovinska až po Ukrajinu. V každoročním projevu k národu řekl, že je potřeba posílit obranu hranic a že ministři obrany a vnitra již dostali pokyny, aby se připravili na případnou výstavbu hraničního plotu na hranici s Rumunskem.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu k národu

Článek

Loni kvůli silnému proudu uprchlíků z jihu ohradila země plotem hranici se Srbskem, Chorvatskem a i Slovinskem. Budapešť tak po počátečním přijetí desítek tisíc běženců, kteří dál mířili zejména na Západ, odklonila jejich proud přes zmíněné země.

"Pokud budeme muset, budeme bránit svou hranici po celé její délce od Slovinska po Ukrajinu," citovala Orbána agentura MTI.

Orbán v projevu snímaném televizí také tvrdil, že za migrační krizi je potřeba odsoudit byrokraty Evropské unie a německou "vítací kulturu". Odsoudil také plán EU na přerozdělení 160 000 migrantů podle kvót mezi všechny členské státy. Maďarsko spolu s dalšími zeměmi takzvané visegrádské čtyřky je proti tomu.

Před několika dny Orbán prohlásil, že proti vnucenému přijímání uprchlíků uspořádá referendum. Podle kritiků se tím ale snaží hlavně odklonit pozornost veřejnosti od jiných důležitých témat, která se vládě nehodí. [celá zpráva]

Podle Orbána migrace moderního věku ohrožuje nejen výdobytky minulosti, ale i budoucí možnosti. Finanční stabilita, ekonomická konvergence, zahraniční politika, veřejný klid a pořádek a národní kultura čelí hrozbě, prohlásil maďarský premiér. "Možnosti našich dětí pro život v Evropě jsou také ohroženy," zdůraznil.

Uzavření hranic s Rumunskem připraveno

„Po technické stránce jsme na tento krok připraveni,“ řekl už v sobotu na tiskové konferenci bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi.

V posledních týdnech se objevily skupiny migrantů na srbsko-rumunsko-maďarském hraničním trojmezí. Maďarsko musí být podle jeho slov připraveno na to, že migranti budou hledat nové trasy na cestě do Evropy. „Pokud se tak stane, učiníme stejná opatření, jako na srbsko-maďarské a chorvatsko-maďarské hranici,” uvedl Bakondi.

Foto: MTI.hu

Transportéry maďarské armády na hranicích

„Srbsko-maďarské hranice se v lednu pokusilo překonat 500 migrantů, od začátku února do poloviny měsíce to bylo už 650 migrantů,” upozornil Bakondi. Do Řecka dorazí podle jeho slov za den v průměru 1500 až 2000 migrantů a zemi je momentálně zdržuje asi 30 tisíc uprchlíků, kteří se snaží dostat do západní Evropy.

Převaděci vydělají až 15 miliard eur ročně

Bezpečnostní analytik György Nógrádi v televizi M1 konstatoval, že za necelé dva měsíce letošního roku dorazilo do Evropy tolik migrantů, jako loni za půl roku. „Do převaděčství je zapojeno 30 tisíc lidí, kteří ročně vydělají 15 miliard eur (405 miliard korun),“ upozornil Nógrádi.

Náčelník generálního štábu maďarské armády Tibor Benkő avizoval, že na hranicích se objeví víc vojáků. Zdá se, že posilněné hlídky už dorazily na jižní hranice Maďarska. Agentura MTI totiž uveřejnila fotografie obrněných transportérů hlídkujících na hranicích se Srbskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďarští extremisté zvedají hlavy

Vstupem extrémně pravicové strany Jobbik do maďarského parlamentu v roce 2010 se zdálo, že obleky a kravaty celkově zmírní rétoriku krajní pravice. Chyba lávky...

Výběr článků

Načítám