Hlavní obsah

USA na Rusko nasadily virus zika, tvrdí Medvěděvův poradce

Moskva/Brasília

Spojené státy by mohly vést biologickou válku proti Rusku prostřednictvím viru zika šířeného v oblasti Černého moře. S touto teorií se ozval bývalý hlavní ruský hygienik a současný poradce ruského premiéra Dmitrije Medvěděva Gennadij Oniščenko v rozhovoru pro ruské vysílání britské stanice BBC.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zika je spojována s mikrocefalií u novorozenců i s nervovou paralýzou u dospělých, ačkoliv to zatím nebylo definitivně potvrzeno. Virus se za posledních pár týdnů rozšířil do čtyř desítek zemí. Roznáší ho komár druhu Aedes aegypti a právě jeho zvýšený výskyt podle Oniščenka zaznamenávají ruští výzkumníci už dva roky v Abcházii, odštěpeneckém gruzínském regionu, který leží při Černém moři a hlásí se k Rusku.

„To mě znepokojuje, protože zhruba sto kilometrů od místa, kde tento komár teď žije, přímo u našich hranic, je vojenská mikrobiologická laboratoř armády USA,“ řekl Oniščenko a dále poznamenal, že přece „Pentagon nepostavil vojenskou biologickou základnu, aby ochránil gruzínské děti před spalničkami“.

Hovořil zřejmě o biologických laboratořích postavených Američany v roce 2011 a předaných gruzínským zdravotnickým úřadům před třemi lety. Americká ambasáda uvádí, že zařízení slouží k boji proti možným globálním nákazám. Z Ruska se ovšem opakovaně ozývají hlasy, že jeho účel je přesně opačný, upozornila stanice Svobodná Evropa.

Oniščenko hovořil s BBC počátkem týdne, právě když Rusko oznámilo první případ viru zika. Ruské úřady ohlásily, že se nakazila žena, která nedávno trávila dovolenou v Dominikánské republice.

Brazilci viní i Billa Gatese

Tisíce případů nákazy ovšem ohlásila jako první Brazílie. I tam se zejména na sociálních sítích rojí konspirační teorie, a jak upozornil deník The New York Times, vláda, jíž Brazilci moc nedůvěřují, je horko těžko vyvrací a snaží se bránit šíření paniky.

Někteří lidé si jsou jisti, že virus šíří britská biotechnologická firma Oxitec, pracující na genetické modifikaci komárů za účelem boje s horečkou dengue. Jiní jsou zase přesvědčeni, že jde o spiknutí elit v čele s miliardářem a zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem s cílem snížit počet obyvatel na Zemi. Část Brazilců si zase myslí, že za mikrocefalii dětí mohou špatné vakcíny proti neštovicím a zarděnkám.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli viru celosvětový stav nouze. Ještě ale nebylo definitivně potvrzeno, zda zika souvisí jen s mikrocefalií u lidských plodů a novorozenců, anebo i s Guillain-Barrého syndromem u dospělých. Potvrzeno by to mělo být do několika týdnů. BBC mezitím ve čtvrtek informovala o nové studii brazilských vědců, která posílila podezření na spojení ziky s nevyvinutým mozkem dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám