Hlavní obsah

Šéf krachující státní firmy v Rusku utratil milióny za oslavu narozenin

Moskva

Deset miliónů rublů (asi tři milióny korun) měl utratit za víkendovou oslavu padesátin ředitel ruské firmy Uralvagonzavod, proslulé hlavně výrobou tanků T-90 a Armata.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Šéf státní firmy se nezřekl oslav, nehledě na krizi, propouštění, zpožďování výplat a miliardové dluhy," rozhořčil se server LifeNews, který o opulentním moskevském banketu pro čtyři stovky hostů dopodrobna informoval.

Ředitel Oleg Sijenko pro pobavení „výkvětu národa" obstaral známé zpěváky a herce, proslulé i vysokými honoráři. Investice se však podle serveru nejspíše vyplatila, protože mezi gratulanty nechyběli ani Sijenkovi nadřízení z ruské vlády: vicepremiér Dmitrij Rogozin a ministr průmyslu Denis Manturov.

Zábava prý gradovala, když se mikrofonu chopil sám oslavenec a zapěl píseň Tankista.

Sám Uralvagonzavod podle serveru prožívá hodně špatné časy: na soudech se hromadí desítky žalob od dodavatelů kvůli nezaplaceným účtům, zaměstnanci demonstrují proti chystanému propouštění 2500 pracovníků, zákazníci kvůli zpoždění dodávek vypovídají kontrakty, miliardové dotace od státu nemají žádný výsledek.

Aktuální dluhy podniku odhadl server na zhruba deset miliard rublů (asi tři miliardy korun). Vláda již dříve opakovaně schvalovala firmě státní garance ve výši desítek miliard rublů kvůli refinancování půjček.

Mluvčí o oslavě mluvit odmítá

Mluvčí firmy se k útratě za šéfovy narozeniny podle serveru Newsru.com odmítl vyjádřit, protože prý může komentovat pouze to, co se děje v pracovní době, avšak narozeninový večírek se odehrál o víkendu.

Uralvagonzavod loni na jaře poslal na nucenou dovolenou 5000 pracovníků kvůli „stagnaci na trhu výroby vagónů a chybějící poptávce". V lednu místní média varovala, že propouštění postihne až desetinu zaměstnanců.

Jeden z propuštěných zaměstnanců Ilja Korovin serveru Rosbalt řekl, že dělníci už více než rok nic nevyrábějí, a tak dostávají dvě třetiny výplaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám