Hlavní obsah

Putin chce pro Sýrii novou ústavu a volby

Moskva

Sýrie potřebuje začít pracovat na nové ústavě, prohlásil v rozhovoru pro německý deník Bild ruský prezident Vladimir Putin. Jde prý o první krok k dosažení míru. Šéf Kremlu dále zopakoval, že je Asad ruský spojenec a Moskva ho bude nadále vojensky podporovat.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Domnívám se, že (v Sýrii) je nutné posunout se k ústavní reformě. Je to samozřejmě komplikovaný proces. A poté by na základě nové ústavy (Sýrie měla) uspořádat předčasné prezidentské a parlamentní volby," uvedl podle agentury Reuters Putin v rozhovoru, který se uskutečnil před týdnem. Bild ho zveřejnil v pondělí.

Rusko od konce loňského září podniká letecké údery v Sýrii a podle Moskvy útočí na pozice islamistů bojujících proti vládním vojskům syrského prezidenta Bašára Asada.

Některé západní země se ale domnívají, že cílem Rusů je pomoci syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, aby se udržel u moci.

Stojíme za Asadem

Šéf Kremlu v náznacích zmínil diplomatický tlak ze strany Spojených států a Francie, které apelují na Moskvu, aby zaměřila svou palebnou sílu na radikály ze samozvaného hnutí Islámský stát.

Ruská vojenská podpora ale bude podle Putina pomáhat částem syrské opozice v boji proti Islámskému státu, zároveň ale pomáhat i Asadovi v boji s ozbrojenou opozicí.

„Hovoříte o Asadovi jako o našem spojenci. Víte, že podporujeme kroky ozbrojené opozice bojující proti Islámskému státu?... Koordinujeme s nimi naše společné akce a údery našeho letectva podporujeme jejich útočné operace v různých částech fronty," řekl Putin.

Krize mezi Saúdy a Íránem

Ruský prezident v rozhovoru rovněž poznamenal, že hledání míru v Sýrii komplikuje krize ve vztazích mezi regionálními rivaly Saúdskou Arábií a Íránem, kterou vyvolala poprava šíitského duchovního Rijádem.

"Kdyby byla potřeba naše účast, byli bychom připraveni učinit všechno proto, aby byl konflikt vyřešen," uvedl také Putin podle přepisu rozhovoru, který médiím rozeslalo tiskové oddělení Kremlu.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin během tiskové konference

Foto: Ali Jarekji, Reuters

ČTVRTEK: Syřanka žijící v Jordánsku ukazuje prsty malované barvami státní syrské vlajky na protest proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi před ambasádou v Ammánu.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Putin také uvedl, že Rusko chce bojovat proti terorismu společně se zbytkem světa. Západ ovšem znovu obvinil z toho, že má na svědomí prohloubení mezinárodních krizí, které přispěly k nárůstu terorismu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám