Hlavní obsah

Strůjce teroru v Paříži doporučoval islamistům cesty přes Prahu

– Paříž • Aktualizováno

Zabitý strůjce pátečních teroristických útoků ve Francii Abdelhamíd Abaaoud údajně radil dalším islamistům, aby ze Sýrie do Evropy cestovali přes Prahu. Měli se tak podle něj snáze vyhnout odhalení.

Foto: Reuters

Abdelhamid Abaaoud

Článek

S odvoláním na jednoho z radikálů o tom informovala západoevropská média. Informace tajných služeb naznačují, že teroristé Česko využívají jako tranzitní zemi pro cestu do dalších zemí, připustil český premiér Bohuslav Sobotka.

Prahu jako výhodné tranzitní místo Abaaoud doporučil přinejmenším francouzskému islamistovi, kterého ve Francii zadrželi letos 11. srpna. Reda Hame podle francouzského deníku Le Monde při výslechu přiznal, že ho z bašty organizace Islámský stát (IS) ve východosyrském městě Rakka do Evropy vyslal právě Abaaoud. Na francouzském území měl spáchat teroristický čin.

Na strůjce pařížských atentátů byl napojen i islamista, který byl v červenci zatčen v Istanbulu. Pokoušel se nasednout do letadla do prahy s falešným švédským pasem. I on měl v plánu spáchat teroristický čin. Řekl to ve čtvrtek francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože Česko je považováno za bezpečnou zemi, řekl ve čtvrtek Sobotka.

Klíčový muž

Abaaoud měl prsty ve čtyřech ze šesti připravovaných teroristických útoků, které se podařilo zmařit francouzským tajným službám. Podílel se i na srpnovém nepovedeném atentátu ve francouzském vlaku. Novinářům to řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Dodal, že jeden z učedníků hlavy teroristické buňky projížděl Prahou.

„Abdelhamíd Abaaoud hrál v útocích nepochybně klíčovou roli. Francie neměla žádné indicie, že by se Abaaoud mohl vrátit do země. Až 16. listopadu, tedy po útocích, nás zpravodajská služba ze země mimo Evropskou unii informovala, že byl spatřen v Řecku,“ řekl na tiskovém brífinku francouzský ministr vnitra.

Abaaoud podle Cazeneuva rekrutoval nové džihádisty, byl vysoce postaveným členem Islámského státu a vycvičil i teroristu, jenž cestoval přes Prahu a byl zadržen při středeční razii. Žádné další podrobnosti k tomu ministr ale nezveřejnil.

Pražská spojka

O tom, že jeden z teroristů, který je spojován s terorem v Paříži, dvakrát - před sedmi a pěti lety - projížděl Českem, už v pondělí informoval český premiér Bohuslav Sobotka. [celá zpráva]

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazenueve.

Modus operandi teroristů z Islámského státu byl podle Cazenueva ve všech případech identický. Teroristé rekrutovali mladé muslimy v Evropě - typicky ve Francii či Belgii - a poslali je na výcvik na území ovládané Islámským státem v Iráku či Sýrii. Poté džihádisty vyslali zpět, aby provedli útok.

„Skvěle načasováno”

Středeční razie na pařížském předměstí byla podle Cazenueva skvěle načasována i provedena. Kromě Abaaouda se při ní podařilo zlikvidovat tři teroristy a zadržet sedm dalších.

„Chtěl bych poděkovat všem příslušníkům zvláštní jednotek RAID, policistům, vojákům i hasičům, kteří se na operaci podíleli a skvěle odvedli svou práci,” řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám