Hlavní obsah

Terorista prošel přes osm evropských zemí, jeho syrský pas byl zřejmě falešný

Šlo to snadno. Terorista s pravděpodobně zfalšovaným syrským pasem se z Blízkého východu do Francie dostal mezi běženci. Cesta z Řecka do Francie přes šest dalších evropských zemí mu trvala sotva pár týdnů. Na internetu se nyní objevilo video z uprchlického tábora v Srbsku, na němž podle svědků figuruje. Muž se na něm veselí a postarší ženu povzbuzuje v tanci tleskáním do rytmu hudby.

BEZ KOMENTÁŘE: Video, které má zachycovat teroristu s pasem na jméno Ahmad al-Muhammad

 
Článek

Muž s pasem na jméno Ahmad al-Muhammad dorazil s dalšími běženci 3. října v člunu na řecký ostrov Leros. Tady byl zaregistrován, kromě jiného tak, že mu byly odebrány otisky prstů. O šest týdnů později zabíjel v Paříži. Pas se našel před fotbalovým stadiónem, kde se atentátník odpálil, přičemž zabil jednoho dalšího člověka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Údajně 25letý Ahmad, který podle dokladu pocházel ze syrského Idlíbu, cestoval s dalším mladým mužem, Muhammadem al-Muhammadem. Oba zachytila kamera v uprchlickém táboře Rastplatz v Preševu na jihu Srbska, jak se smějí a tleskají do rytmu hudby starší ženě, jež před nimi radostně tančí. Svědkové potvrdili, že jde o al-Muhammada, uvedl řecký server Protothema. Podle jiných ale může jít o podvrh.

Přes osm zemí

Do Srbska se běženci dostali snadno. Na Lerosu se nalodili na trajekt, který je zavezl do přístavního města Pireusu. Tam dorazili 5. října. Na druhý den byli už v Makedonii a další den na srbském území, odkud přinejmenším Ahmad přes Chorvatsko (registroval se v Opatovaci), Maďarsko Rakousko a Německo pokračoval do Francie.

Foto: UNCRETIDED, ČTK/AP

Dva roky starý snímek Ahmada al-Muhammada

Jak Srbsko, tak Chorvatsko k případu uvedly, že neměly důvod mladého muže zadržovat, protože jeho doklady byly v souladu se záznamy z Řecka.

Ahmada č. 2 zadrželi

Vyšetřovatelé teroru v Paříži se domnívají, že al-Muhammadův pas byl zřejmě falešný. Toto podezření přiživilo pondělní oznámení srbských úřadů, že zadržely mužem s téměř naprosto totožným pasem. Lišila se jen portrétní fotografie nositele dokladu. Oba pasy tedy zřejmě vyrobil tentýž padělatel v Sýrii nebo Turecku.

O tom, že se za pár desítek tisíc korun dá sehnat falešný, ale přitom původní syrský pas s originálními vodotisky a dalšími náležitostmi, informovaly už dříve různé sdělovací prostředky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám