Hlavní obsah

Přehledně: Co víme o teroru v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Evropané doma nejsou v bezpečí. Teroristům se přes veškerá protiteroristická opatření podařilo spáchat ve Francii sérii útoků, při nichž zemřelo 129 lidí a dalších 359 utrpělo zranění. Takové krveprolití Paříž od druhé světové války nepamatuje. V následujících otázkách a odpovědích jsme se pokusili shrnout vše, co je dosud o atentátech v Paříži známé.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Přátelé jedné z obětí teroristického útoku na koncertě skupiny Eagles Of Death Metal.

Článek

Co se stalo?

Tři skupiny teroristů v pátek pozdě večer zosnovaly šest koordinovaných útoků v Paříži. Terčem se stal mimo jiné fotbalový stadión, na němž sledoval zápas Francie s Německem francouzský prezident Francois Hollande, který musel být evakuován a je v pořádku. Kromě národního fotbalového stadiónu teroristé zaútočili v klubu, kde probíhal koncert, ve dvou restauracích a na dvou místech přímo na ulici.

V neděli večer Turci oznámili, že se jim podařilo zamezit rozsáhlému teroristickému útoku, který džihádisté plánovali také na pátek.

Oficiální počet obětí zůstává 129, napsala BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se tak informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé.

Kdo útočil?

K odpovědnosti za útoky se přihlásil Islámský stát. Uvedl, že se do atentátů zapojilo osm lidí. Není jasné, jestli jich skutečně byl takový počet. Francouzské úřady potvrdily, že sedm teroristů zemřelo, když se vyhodili do vzduchu, osmého policie zastřelila.  Jeden nebo víc teroristů je ale na útěku.

V neděli odpoledne ale Francouzská policie vyhlásila pátrání po muži podezřelém z podílu na útocích v Paříži. Hledá 26letého Saláha Abdesláma, který se narodil v Bruselu. Police zároveň varovala, že dotyčný může být nebezpečný a lidé by se ho neměli pokoušet zadržet sami.

Ukázalo se také, že se pátečních atentátů se účastnili tři bratři. Podle zdrojů blízkých vyšetřování jeden z nich zemřel při útoku, další je ve vazbě v Belgii a třetí je možná na útěku. Mohl být ale také mezi sebevrahy, kteří se při některém z útoků odpálili.

„Nebezpečí stále trvá. Riziko dalších útoků je pořád velmi vysoké, ještě to neskončilo,“ prohlásil pařížský místostarosta Paul Klugman.

Mezi atentátníky, kteří přišli o život při teroristických útocích v Paříži, byli tři Francouzi. Dva z nich žili v Bruselu. Zatčeno bylo v obou zemích 14 lidí.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Lidé stále nosí květiny, svíčky i vzkazy.

Útok na koncertě

Útok v koncertním sále Bataclan během vystoupení kalifornské heavymetalové skupiny Eagles of Death Metal byl nejkrvavější. Zemřelo tam 89 lidí, včetně manažera pro merchandise kapely Nicka Alexandera.

Tři teroristé vystoupili z auta s kalašnikovy v rukou, vešli do sálu a začali bezhlavě střílet. Křičeli při tom Alláhu Akbar. Následně vzali účastníky jako rukojmí a krátce mluvili o intervenci Západu v Sýrii a Iráku. Když do sálu vtrhla policie, dva atentátníci na sobě odpálili pásy s výbušninami, třetího zastřelila policie.

Útok na stadión

Nebýt pozorné ochranky, mohl útok na stadión během přátelského utkání Německo - Francie skončit mnohem tragičtěji. Ani jednomu ze tří sebevražedných atentátníků se totiž nepodařilo proniknout až na stadión, byť nejméně jeden z nich měl lístek.

Všichni tři teroristé se odpálili v okolí stadiónu. Pokud by se dostali mezi diváky a zaútočili v hledišti, v následné panice a tlačenici by zřejmě zemřelo mnoho lidí.

Podle pařížského prokurátora Francoise Molinse se dva útočníci odpálili přímo před stadiónem, třetí asi 400 metrů od něj. Exploze zabila čtyři lidi.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Lidé po celý víkend navštěvovali místa, na kterých islámští radikálvé v pátek vraždili.

Zbylé útoky

Nejméně čtrnáct lidí zahynulo při útoku na terase restaurace Petite Cambodge v ulici Rue Bichat, devatenáct dalších islamisté povraždili před barem La Belle Equipe v ulici Rue de Charonne a čtyři oběti si vyžádal ještě útok v Avenue de la Republique.

Kam pokročilo vyšetřování?

Jednoho z útočníků se už - jak již bylo zmíněno výše - podařilo identifikovat. Jednalo se o Francouze Omara Ismaila Mostefaie, který žil od roku 2012 ve městě Chartres. Po identitě dalších pachatelů vyšetřovatelé pátrají.

Zadrženo bylo sedm osob z Mostefaiova okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr a zatím neidentifikovaná žena. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně.

"Je to šílené, sám jsem byla včera večer v Paříži, viděl jsem, jaký to byl zmatek," řekl v sobotu agentuře AFP předtím, než ho policie umístila do cely předběžného zadržení. Zdůraznil také, že se s bratrem několik let vůbec nestýkal.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Posílená policejní ochrana na Place de la Republique

Na videích z útoků je vidět, že pachatelé přijíždějí na místa činu v černých vozech značky Seat Leon a VW Polo. Obě auta si pronajali v Belgii, uvedl list Libération s odkazem na zdroj z vyšetřování. Francouz, který si vypůjčil polo, dosud nebyl zadržený. Seat policie objevila v Montreuil ve východní části metropolitní oblasti Paříže. Uvnitř našla tři kalašnikovy, pět plných zásobníků a jedenáct prázdných.

Podle pařížského prokurátora Molinse byl jeden z útočníků Francouz žijící v Belgii, kterého doprovázeli další dva lidé.

Dva z atentátníků podle belgické prokuratury pocházejí z Bruselu.

Policie také našla dva pasy, jeden syrský, druhý egyptský. Vyšetřovatelé ale dospěli k závěru, že jsou falešné, nejspíš vyrobené v Turecku. Držitel syrského pasu objeveného u těla jednoho z atentátníků, kteří v pátek zemřeli v Paříži, byl v říjnu registrovaný jako uprchlík v několika evropských zemích. Uvedla to agentura Reuters.

Syrský pas, který vyšetřovatelé objevili na místě jednoho z útoků v Paříži, byl podle řeckého ministerstva pro migraci vydaný na jméno Ahmad al-Mohammad. Jeho držitel pak z Řecka pokračoval dál do Evropy přes Balkán.

Muži bylo podle řeckých úřadů 25 let a byl zaregistrovaný na ostrově Leros 3. října. Zemi opustil neznámo kdy. Naposledy ho zachytily v říjnu chorvatské úřady.

„Je to jediná osoba, kvůli které jsme dostali žádost od francouzské policie,“ řekl podle AFP na tiskové konferenci Janis Múzalas z řeckého ministerstva pro migraci. Podle zdrojů z francouzské justice nebyl muž s tímto jménem známý francouzským protiteroristickým službám.

Reklama

Výběr článků

Načítám