Hlavní obsah

Světoví politici odsoudili teroristické útoky ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Světoví státníci odsuzují páteční teroristické útoky v Paříži a vyjadřují solidaritu s francouzským lidem. Americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizování civilistů a slíbil Francii pomoc při dopadení atentátníků a jejich postavení před soud. Zděšení vyjádřil i britský premiér David Cameron, německá kancléřka Angela Merkelová či španělský premiér Mariano Rajoy. Soustrast pozůstalým vyjádřil také český premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzští záchranáři a hasiči u koncertního sálu Bataclan, kde došlo k teroristickému útoku.

Článek

"Znovu jsme byli svědky ohavného pokusu o terorizování nevinných civilistů," uvedl Obama na tiskové konferenci v Bílém domě. Spojené státy budou stát po boku Francie v boji proti terorismu a extremismu, dodal americký prezident. S francouzským prezidentem Françoisem Hollandem prý zatím nehovořil, slíbil mu ale na dálku veškerou pomoc.

Britský premiér Cameron uvedl, že je "v šoku". "Naše myšlenky a modlitby jsou s francouzským lidem. Uděláme cokoli, abychom pomohli," řekl Cameron.

"Hluboký šok" ze "zjevně teroristických" útoků vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se s francouzským prezidentem Hollandem účastnil fotbalového zápasu na stadiónu v Paříži, v jehož areálu došlo k výbuchům, slíbil Francii pomoc.

Za "nelidské" útoky v Paříži označil také Kreml. Rusko je prý připraveno pomoci při vyšetřování teroristických činů.

"Opovrženíhodné útoky" odsoudil také generální tajemní Organizace spojených národů Pan Ki-mun. Vyzval také k okamžitému propuštění rukojmích držených v koncertní síni Bataclan.

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že NATO stojí po boku Francie. "Terorismus demokracii nikdy neporazí," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám