Hlavní obsah

Islamistická buňka chystala útoky na diplomaty, při razii napříč Evropou zatčeno 17 lidí

Řím
Aktualizováno

Sedmnáct lidí bylo ve čtvrtek zatčeno v několika evropských zemích při zátahu proti islámským teroristům. Podle agentury Reuters to oznámila italská policie. Její zástupce řekl rozhlasové stanici RAI, že byl vydán zatykač na irácké Kurdy.

Foto: Profimedia.cz

Příslušnice norské speciální policejní jednotky v Oslu. Ilustrační snímek

Článek

Italská policie uvedla, že při operaci s kódovým označením JWEB byla rozbita teroristická buňka. Měla chystat útoky na norské a britské diplomaty na Blízkém východě a proti politikům v Norsku.

Policejní zástupce Giuseppe Governale řekl stanici RAI, že vyšetřování je vedeno vůči příslušníkům kurdského etnika z Iráku ve Velké Británii, Norsku, Finsku, Německu a Švýcarsku. Šest podezřelých bylo zadrženo v Itálii, čtyři v Británii a tři v Norsku, byli mezi nimi většinou iráčtí Kurdové. Dodal, že šlo o "nejdůležitější policejní operaci v Evropě za posledních 20 let".

"Šlo o neuvěřitelně obtížné a komplikované vyšetřování, které probíhalo během posledních pěti let," uvedl k případu šéf italského úřadu pro boj s organizovanou kriminalitou Franco Roberti. Všichni zadržení čelí obvinění z mezinárodního terorismu.

Hlavou má být radikální klerik v Norsku

Podle norské bezpečnostní služby PST byli v Norsku zatčeni tři lidé včetně vězněného duchovního původem z Iráku. Mluvčí PST Siv Alsenová uvedla, že zmíněný klerik je mulla Krekar. Údajně má být hlavou islamistické buňky.

Tento 59letý duchovní přišel do Norska jako uprchlík v roce 1991 a už několikrát stanul před soudem a byl odsouzen.

Foto: Profimedia.cz

Nadžumuddín Farádž Ahmad známý jako mulla Krekar

Před měsícem nastoupil 18měsíční trest za schvalování masakru v redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo a rovněž za to, že vyzýval k vraždě jednoho kurdského imigranta v Norsku. Z vězení za hrozby smrtí přitom mulla Krekar vyšel po třech letech teprve na počátku roku. Kvůli tomu byl odsouzen také v roce 2005.

Norsko a USA ho už dříve obvinily z financování sunnitské povstalecké skupiny Ansar al-Islám. Nyní duchovnímu hrozí vyhoštění. Norská premiérka Erna Solbergová ve čtvrtek k jeho zatčení řekla, že „pokud to znamená, že Krekar opustí Norsko, je to v pořádku“.

Podle agentury ANSA proběhla další nejméně dvě zatčení v Itálii. Čtyři lidé byli podle BBC zadrženi v Británii. Policie má podezření, že někteří členové buňky mohli v nedávné době cestovat do Sýrie nebo Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám