Hlavní obsah

Francouzský rybář pašoval migranty do Británie, za jednoho chtěl až 300 tisíc

– Paříž

Francouzská policie zadržela rybáře a osm dalších členů gangu, který pašoval migranty do Spojeného království. Za jednu 90 kilometrů dlouhou cestu do vysněné Británie pašeráci od každého migranta vybírali 10 až 12 tisíc eur, tedy v přepočtu 270 až 325 tisíc korun.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Asi dvacetiletý francouzský rybář vyplouval pravidelně pod rouškou noci z přístavního města Dunkerk. Používal nafukovací člun, do něhož se vešla víc než desítka lidí, a skupina si tak za několik měsíců přišla na milióny eur.

S odvoláním na zdroje z francouzské justice to napsala agentura AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě tří Francouzů v gangu figurovali také dva Vietnamci a tři Albánci.

Kapka v moři 

Dopadení pašeráků francouzskému rádiu Europe 1 potvrdil ministr vnitra Bernard Cazeneuve, další podrobnosti ale sdělit odmítl.

„Od začátku roku jsme rozkryli velké množství pašeráckých sítí. Jedná se asi 200 sítí a 3000 jednotlivců. V daném regionu se jedná asi o 30 skupin a 700 lidí,“ vyčíslil pouze.

Ve srovnání s tisícovkami migrantů, kteří se snaží Lamanšský průliv překonat, to ale příliš oslňující číslo není, podotýká AFP. V Calais a dalších pobřežních městech čeká na svou šanci dostat se do Británie odhadem 6000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám