Hlavní obsah

Maďarsko vyhostilo stovku migrantů, nemá je ale kam deportovat

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko oficiálně vyhostilo asi sto migrantů, kteří na jeho území dorazili ze Srbska. Bělehrad je ovšem odmítá přijmout, a tak je Maďarsko nemá kam deportovat.

Foto: MTI

Maďarský, slovenský a český policista na maďarsko-srbské hranici

Článek

„Tito lidé žijí v nejistotě. Nechápou, že je vyhostili, ale nemohou opustit území Maďarska. Pokud Srbsko nezmění svůj postoj a situace v zemích jejich původu se nezlepší, tito lidé tady pravděpodobně zůstanou,“ řekla Tímea Kovácsová z maďarské Helsinské komise.

Maďarsko vybudovalo na své jižní hranici bariéru. Zelenou hranici se Srbskem uzavřelo 15. září a v polovině října postupovalo podobně rovněž na zelené hranici s Chorvatskem.

Soud do 48 hodin

Vstup do země mimo oficiální hraniční přechody a poškození bariéry se od 15. září staly v Maďarsku trestným činem. Všichni, kdo se tohoto trestného činu dopustili, byli do osmačtyřiceti hodin postaveni před soud a vyhoštěni.

Maďarské orgány následně zkoumají bezpečnostní situaci v zemích, odkud migranti pocházejí. V případě Syřanů, Iráčanů a Afghánců je však soudy nemohou vrátit do země původu, protože nejde o země, které jsou považovány za bezpečné.

Chorvatsko uzavřelo přechod

Chorvatsko v noci na úterý začalo uzavírat hraniční přechod se Srbskem Berkasovo-Bapska. Část uprchlíků, kteří se na přechodu nahromadili, ale ještě nechalo projít. ČTK to sdělila Petra Quirke, koordinátorka českých dobrovolníků, kteří na tomto místě působí.

Foto: Štěpánka Mrázová, ČTK

Chorvatsko-srbský přechod Berkasovo-Bapska

Do nového zimního tranzitního tábora v chorvatském městě Slavonski Brod zatím v úterý dorazil první vlak se zhruba tisícovkou uprchlíků, kteří přišli přes Srbsko.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám