Hlavní obsah

Chováte se sobecky, opřel se švédský premiér do východní Evropy za přístup k migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Za sobecké označil předseda švédské vlády Stefan Löfven v úterním rozhovoru pro list Financial Times chování vlád některých zemí východní části Evropské unie během migrační krize. Podle něj není jejich přístup k migrantům v souladu s evropskými hodnotami humanity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíky trápí na hraničním přechodu Sentilj ve Slovinsku zimaVideo: Reuters

 
Článek

„Chápu, když řeknete, že tahle krize je problém. Ale říkat 'Není to můj problém, nemůžeme přijmout muslimy' – tak to podle mě není součást našich evropských hodnot a tento přístup nechápu,“ prohlásil Löfven, který byl v pondělí v Londýně, aniž by kohokoli jmenoval.

Ministři vnitra EU v září v Bruselu většinou hlasů schválili rozhodnutí přerozdělit uprchlíky z Itálie a Řecka mezi jednotlivé členské země. Proti kvótám hlasovaly Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se hlasování zdrželo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někteří politici ze zemí EU z východu Evropy včetně slovenských vyjádřili nechuť přijímat muslimské uprchlíky a útočiště nabídli přednostně křesťanům.

„Evropská unie se musí s touto krizí vyrovnat společně. Jedna, dvě či tři země to nemohou dělat podle sebe,“ uvedl dále sociálnědemokratický premiér.

Zkouška pro švédskou toleranci

Löfven v rozhovoru s FT také přiznal, že současná uprchlická vlna představuje obrovskou zátěž pro švédský sociální systém i zatěžkávací zkoušku švédské tolerance: „Švédové jsou obecně tolerantní, ale je třeba se mít na pozoru, neboť společnost může začít pociťovat tlak, pokud například školy už nebudou fungovat tak dobře jako dříve.” Mezi uprchlíky je asi třicet až čtyřicet tisíc dětí a mladistvých.

Foto: Jonas Ekstromer/TT News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

O azyl v zemi s 9,6 miliónu obyvatel letos požádalo zatím přes 95 000 lidí, což výrazně přesáhlo zatím nejvyšší počet 84 000 žádostí podaných v roce 1992 uprchlíky ze zemí bývalé Jugoslávie. Imigrační úřady odhadují, že do konce tohoto roku do země přijde asi 190 000 migrantů.

Premiér také odsoudil žhářské útoky, které postihly v uplynulých týdnech několik ubytoven pro žadatele o azyl na různých místech Švédska. O útočnících řekl: „Nazývám je nepřáteli švédské společnosti. Vyvolávají ve mně velké obavy. Ačkoli je jich jen pár, je dost zlé, když mohou zapálit budovy, kde žijí děti.“

Zkritizoval také populistické pravicové Švédské demokraty, které by nyní volilo nejvíce Švédů, kvůli tomu, že chtějí zneužít uprchlické krize a sociálních nepokojů pro získání politických výhod. Obranou proti nim je podle něj ukázat, že švédský sociální systém a stát dobře fungují.

Švédsko patří spolu s Německem ke státům, které přijímají nejvíce běženců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám