Hlavní obsah

„Doslova mrtvé ticho”. Rusko ochromil strach z létání

Moskva

Rusko po sobotní nehodě airbusu aerolinií Kogalymavia v Egyptě ochromil strach z létání. Pokles poptávky a rušení již zakoupených služeb očekávají nejenom letecké společnosti, ale i cestovní kanceláře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry trosek zříceného ruského Airbusu A321Video: Reuters

 
Článek

"V (cestovních) agenturách nám hlásí, že v sobotu prodeje klesly o 30 až 50 procent oproti běžným ukazatelům. Dnes prodeje přestaly prakticky do všech destinací. Doslova mrtvé ticho," řekla mluvčí sdružení ruských cestovních kanceláří Irina Tjurinová agentuře Interfax.

"Je to šoková reakce. Na pozadí spekulací o příčinách tragédie nejsou turisté ochotni si rezervovat letecké zájezdy kamkoliv," dodala.

Zatím není jasné, co bylo příčinou pádu airbusu a úmrtí všech 224 lidí na palubě. Experti připouštějí, že na palubě mohla být bomba. [celá zpráva]

Odmítli nasednout do náhradního stroje

Podle Tjurinové se už ruší některé zájezdy, a to nejen u společnosti Brisco, jejíž klienti v Egyptě zahynuli, ale i v případě dalších operátorů. "Počet anulací není zatím velký, ale v cestovních kancelářích čekají, že jich bude více. Soudě podle rozhovorů manažerů s klienty se lidé nyní bojí někam letět," poznamenala mluvčí.

Foto: ČTK/AP

Egyptští vojáci na Sinaji hlídají místo, kam dopadly osobní věci pasažérů letadla.

Sdělovací prostředky uvedly, že hned 16 lidí zrušilo svůj odlet z Petrohradu do Egypta, kam měli původně vyrazit v sobotu odpoledne v airbusu, který se zřítil na Sinaji. Zájezd nakonec vyrazil se zpožděním po přistavení náhradního letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ruského letadla Video: Reuters

Havárie Airbusu A321 je označována za nejhorší katastrofu v dějinách ruského letectví, nehodu nikdo nepřežil. Petrohrad a přilehlá Leningradská oblast prodloužily do úterý smutek, celá země již státním smutkem uctila památku obětí v neděli.
V Rusku mezitím začíná identifikace přivezených těl na základě genetických testů, s výjimkou asi čtyř Ukrajinců byli všichni Rusové.
Záchranáři, včetně těch ruských, již prohledali na Sinaji oblast o rozloze 20 kilometrů čtverečních. Nyní oblast rozšířili o dalších deset čtverečních kilometrů. Pátrání na místě tragédie podle ruského ministerstva pro mimořádné situace potrvá tak dlouho, dokud se nenajdou pozůstatky všech obětí. Dříve se v médiích objevily zprávy, že pátrací operace v pondělí večer skončí.
Pojišťovna Ingosstrach, u níž byli cestující a posádka pojištěni, uvedla, že vyplatí na jednoho cestujícího více než dva milióny rublů (asi 770 000 Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám