Hlavní obsah

Národní sobectví není řešení, naléhá Německo na stálé přerozdělování uprchlíků

Berlín/Budapešť
Aktualizováno

Evropská unie potřebuje stálý mechanismus na rozdělování běženců, protože Německo nemůže samo přijímat většinu uprchlíků, kteří do Evropy přicházejí. V komentáři pro nejnovější vydání týdeníku Der Spiegel to uvedli německý vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Předseda SPD Sigmar Gabriel

Článek

„Musíme neúnavně a rozhodně pracovat na mezinárodních a zejména evropských řešeních, aby se snížil tlak, jemuž Německo čelí. K tomu potřebujeme víc důvěry v to, že národní sobectví nenabízí východisko, zatímco společný postup pomáhá všem,” uvedli tito dva přední představitelé německé sociální demokracie (SPD), jež je součástí vlády velké koalice.

„Rozhodnutí rozdělit v EU 120 000 uprchlíků je správné, ale nestačí. Potřebujeme stálý evropský mechanismus pro rozdělování běženců,” napsali oba členové německé vlády. Kvóty pro rozdělení běženců schválili v září ministři vnitra EU kvalifikovanou většinou, protože proti mechanismu hlasovaly Česko, Slovensko a Maďarsko a Rumunsko.[celá zpráva]

Odpor proti stálému mechanismu je v EU ještě silnější.

Gabriel a Steinmeier rovněž vyzvali k personálnímu posílení evropské agentury Frontex, z níž by se podle nich měla vytvořit společná síla, která bude chránit celou vnější hranici EU.

Politici žádají také sjednocení evropské azylové politiky a vytvoření jediného unijního úřadu, který bude o udělení azylu rozhodovat: „Stojíme na rozcestí. Před námi je kontinent, který rozdělují závory, ploty a národní sobectví. Anebo kontinent, kterému se podařilo najít společnou řeč, má jednotnou azylovou politiku a společně bojuje proti příčinám útěku.”

Nárůst počtu azylantů v Maďarsku

Během letošních prázdnin se v Maďarsku počet osob žádajících o azyl zvýšil o polovinu. Napsal to list Magyar Hírlap s odvoláním na data Maďarského imigračního úřadu. Zatímco v červenci registroval úřad kolem 31 000 žádostí, v srpnu se jejich počet zvýšil na 47 000. Do země od začátku roku přišlo už 350 000 migrantů.

Žádosti podali občané 74 zemí světa, uvedl maďarský úřad. Největší procento tvoří Syřané, kterých v červenci požádalo o azyl kolem 12 000 a v srpnu už přes 23 000. Následují Afghánci, Pákistánci a Iráčané. Zdvojnásobil se počet žadatelů z Bangladéše, zvyšuje se podle maďarského imigračního úřadu i množství žádostí podaných imigranty z Kamerunu, Nigérie a Senegalu.

Soud ve městě Szeged projednával v průběhu víkendu 36 případů nelegálního překročení srbsko-maďarské hranice. Mluvčí prokuratury Ferenc Szanka potvrdil, že 26 migrantů využilo k překročení hranice už dříve poškozená místa ve 175 kilometrů dlouhé bariéře a dalších deset uprchlíků drátěný zátaras poškodilo samo. Byli mezi nimi občané Sýrie, Libye, Afghánistánu a Iráku.

Překročení hranice mimo oficiální hraniční přechody a poškození bariéry na hranicích je v Maďarsku od 15. září trestným činem. Za tento čin hrozí okamžité vyhoštění ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám