Hlavní obsah

Potřebujeme víc Evropy, volali v europarlamentu Merkelová s Hollandem

– Štrasburk • Aktualizováno

K větší soudržnosti a společnému postupu Evropské unie, čelící bezprecedentnímu náporu běženců, vyzvali ve středu v Evropském parlamentu ve Štrasburku německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Evropa podle nich musí zachovat své hodnoty a potřebné lidi přijmout a integrovat. Bude ale muset změnit mechanismy, které už nejsou funkční.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Článek

„Právě dnes potřebujeme víc Evropy, víc než když dříve. Potřebujeme soudržnost a odvahu, kterou Evropa prokázala vždy, když šlo do tuhého,“ prohlásila Merkelová. Vysvětlila, že pouze společně dokáže Unie migrační krizi čelit a vyřešit ji, stejně jako už podle jejích slov dokázala zvládnout ekonomickou a řeckou krizi i krizi na východní Ukrajině.

„Dosavadní pravidla nestačí, potřebujeme nový přístup, nová pravidla.
Angela Merkelová

Podle Merkelové není možné strkat před největší imigrační vlnou od druhé světové války hlavu do písku. „Pro někoho je lákavé uzavřít se do ulity, ale to není správný přístup, toto není Evropa,“ poznamenala kancléřka a dodala, že takový přístup by byl iluzorní, protože takto problémy jen narostou a vrátí se.

Merkelová také vysvětlila, že chce pomoci nejen proto, že uprchlíkům jde o holé životy. Zrekapitulovala, jak moc se EU za posledního čtvrt století změnila. Připomněla její rozšíření a svobodu pohybu v ní.

„To, co jsme vykonali, to nás posílilo. Přidalo to další rozmanitost k té dosavadní rozličnosti. Krátce: dopomohlo nám to k více Evropy. Rozmanitost je to, co nás žene dopředu. Musíme umět převzít odpovědnost za svobodu i za Evropu. Tohle je další důležitý okamžik v dějinách Evropy,“ upozornila.

Dosavadní mechanismy se ale ukázaly jako zastaralé a nefunkční a je třeba je změnit, prohlásila Merkelová. Podle ní je třeba rychle zavést systém, který by imigranty třídil, a ty, kteří pomoc bezprostředně nepotřebují, protože nejsou ohroženi na životech, posílal pryč. Naopak o ty, kteří si azyl zaslouží, se musí Evropa postarat, solidárně si je přerozdělit a integrovat je. „Nikdo přece dobrovolně neopustí svůj domov, svou rodnou zem,“ řekla Merkelová o uprchlících před válkami v Sýrii, Iráku, Libyi, ale i jinde.

„Nacionalismus je válka”

O potřebě jednoty a solidarity je přesvědčen i Hollande. „Potřebujeme více Evropy,“ ohlásil. Unie podle něj „musí upevnit svoje základy“, protože jinak hrozí její rozpad a návrat k národním státům. Připomněl při tom slova svého předchůdce Françoise Mitteranda, který před 26 lety v europarlamentu řekl, že nacionalismus znamená válku.

Merkelová upozornila, že problém s uprchlíky brzy neskončí. Je ale třeba „umět příliv migrantů zastavit“. Evropská unie proto musí „hrát větší roli v celosvětovém dění“, protože „je jasné, že globální události nás ovlivňují, možná víc, než bychom chtěli“ a Unie „neumí zabraňovat příčinám“ a rychle reagovat.

S Hollandem se také shodla na tom, že je nutné lépe EU zabezpečit, aniž by se musely zavírat vnitřní hranice. Hollande kromě jiného varoval před hrozbou sunnitsko-šíitské války v blízkosti Evropy, která by se mohla na starý kontinent rozšířit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám