Hlavní obsah

Cenzoři v Rusku chtěli zablokovat celou Wikipedii kvůli jedinému článku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský cenzurní orgán Roskomnadzor v pondělí rozeslal požadavek tamním poskytovatelům internetového připojení, aby uživatelům zablokovali přístup na svobodnou encyklopedii Wikipedie. Důvodem mělo být jediné heslo „čaras“, které podle cenzorů obsahovalo nepřípustné informace o zakázaných drogách. Po úpravě článku cenzoři zákaz Wikipedie zrušili. Svobodná encyklopedie nebojuje s ruskými úřady poprvé.

Foto: https://www.wikipedia.org/

Článek o druhu hašiše zvaném čaras provozovatelé Wikipedie na pokyn ruských cenzorů pozměnili, aby se vyhnuli zablokování celé encyklopedie

Článek

"Nelegální povaha informací u hesla na Wikipedii byla potvrzena po odborném přezkoumání Federální službou pro kontrolu drog Ruské federace,“ napsal Roskomnadzor v reakci na znění článku u hesla „čaras”, což je druh hašiše pocházející ze severní Indie a Nepálu.

Cenzoři nejdříve chtěli po operátorech, aby zablokovali jen konkrétní heslo, to ale nejde, protože Wikipedie používá šifrovaný protokol HTTPS a ruští poskytovatelé nejsou vybaveni technologiemi umožňujícími blokovat konkrétní šifrované stránky. Cenzoři proto rozhodli o blokaci celé Wikipedie, uvedla agentura TASS.

Provozovatelé nakonec ustoupili

Provozovatelé nekomerční encyklopedie se nejdříve bránili měnit obsah na nátlak úřadů. Nejprve stránku s heslem převedli na jinou internetovou adresu, ale to cenzorům nestačilo a dál hrozili zablokováním celého webu. Jak uvedly The Financial Times, článek byl nakonec upraven tak, aby neobsahoval informace, které podle Roskomnadzoru dávaly návod, jak drogu připravit.

„Nepřestaneme používat šifrovaný protokol HTTPS jen proto, abychom Roskomnadzoru usnadnili cenzurovat náš obsah,“ řekl ke kauze šéf ruské pobočky Wikimedia foundation Stanislav Kozlovskij. Podle něj cenzoři vůbec nechtěli o obsahu diskutovat, přestože dříve byli otevření dialogu o kontroverzních tématech.

V roce 2012 byl v Rusku schválen zákon umožňující blokovat stránky, které cenzoři označí za nevhodné, a to i bez soudního rozhodnutí. Od té doby byl ruským uživatelům znemožněn přístup na tisíce stránek, které by mohly být škodlivé pro děti, například s tematikou drog či erotiky.

Zákon byl nicméně aplikován i v případě stránek a blogů opozičních aktivistů a politiků. Wikipedie při projednávání zákona sama na 24 hodin zablokovala přístup ke svým ruským stránkám, aby ukázala, co hrozí v případě přijetí této legislativy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám