Hlavní obsah

V Rusku začala likvidace potravin z EU, sedm tun sýra zničily buldozery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku ve čtvrtek začali s likvidací potravin z EU. Na úvod zničili v Bělgorodu sedm tun sýra. Od čtvrtka v zemi platí dekret prezidenta Vladimira Putina o povinné likvidaci evropských potravin, dopravovaných do země v rozporu s vyhlášeným embargem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko už zlikvidovalo sedm tun sýrů a 150 tun vepřových výrobků z evropské produkceVideo: Reuters

 
Článek

První obětí se měla stát zásilka údajně dánských rajčat, kterou vyvezou na skládku za Smolenskem. V Orenburgu a Bělgorodu bylo zlikvidováno několik tun evropských sýrů, které prý pronikly na ruský trh přes středoasijský Kazachstán.

V Bělgorodu zabavený sýr odvezený do hangáru rozmačkal buldozer.

„Tento produkt představuje hrozbu. Nemá na sobě žádné označení ani údaje o výrobě, datum výroby ani datum expirace, takže je nebezpečný a neměl by se prodávat a neměli by ho lidé jíst,“ uvedl úředník dohlížející na likvidaci. Originální údaje byly odstraněny, aby nebylo vidět, že sýr je z EU, jinak by se nemohl do Ruska dovézt.

Vepřové spálili ve speciální peci

Už v úterý v Bělgorodu a v Samaře zlikvidovali 150 tun výrobků z vepřového masa, především slaninu. V Běgordodu byly u 35 tun slaniny původní nálepky přelepené jinými s nápisy „Vyrobeno v Dánsku k exportu na Ukrajinu“ v ukrajinštině a angličtině. Dohlížející úředník Andrej Pačenko uvedl, že chyběly potřebné dokumenty a produkt byl určen pro Ukrajinu.

V Samaře zase byly zase 104 tuny vepřového označeny jako brazilské, což měly dokládat dokumenty. „Naši kolegové v Brazílii potvrdili naše podezření a řekli, že tyto certifikáty nevydali, což znamená, že jde o ilegální produkt. Podle našich expertů byl vyroben v Evropě, nejspíš v Polsku nebo v Německu,“ uvedl inspektor Alexej Alexejenko.

Masné produkty proto byly spáleny ve speciální peci.

Na kontroly ruských skladů i na likvidaci nežádoucího zboží dohlížejí pracovníci obchodní a zemědělské inspekce Rospotrebnadzor a Rosselchoznadzor.

Odpor proti likvidaci sílí

V Rusku mezitím roste odpor proti prezidentskému dekretu. Mnozí ruští komentátoři i poslanci federálního parlamentu jsou přesvědčeni, že potraviny by se likvidovat neměly. Jako lepší řešení se jim jeví distribuce zboží mezi chudými a potřebnými, například mezi obyvatelstvem povstaleckých zón v ukrajinském Donbasu.

K internetové petici proti ničení embargovaných potravin se už připojilo čtvrt miliónu Rusů. Kreml ale dal najevo, že své nařízení odvolat nehodlá.

Za snědení jídla z EU vězení?

Podle čtvrteční informace listu Izvestija naopak ruským úřadům pouhá likvidace zakázaného zboží nestačí.

Agentura Rospotrebnadzor údajně připravuje návrh zákona, který by konzumaci ilegálně dovezených potravin kvalifikoval jako trestný čin. Do médií pronikla i navrhovaná trestní sazba: podle závažnosti provinění by to byla pokuta 120 000 rublů (46 000 korun), veřejně prospěšné práce v délce 360 hodin, nucené práce po dobu jednoho roku nebo až tříměsíční vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám