Hlavní obsah

Francie se sjednocuje proti terorismu, nový bič na radikály poslanci schválili

– Paříž

Kontroverzní zákon, kterým chce francouzská vláda posílit pravomoci tajných služeb, v úterý schválili tamní poslanci. Norma prosazovaná ve jménu „jednoty proti terorismu“ s velkou pravděpodobností projde i v senátu, protože ji podporuje také pravicová opozice. Kritikům z řad krajní levice a lidskoprávních organizací se ale nelíbí, že zákon umožní rozsáhlé sledování obyvatel.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve (vlevo) a premiér Manuel Valls na jednání Národního shromáždění o novém protiteroristickém zákonu

Článek

K nejcitlivějším bodům patří možnost zachycovat komunikaci vedenou mobilními telefony a po internetu. Projekt také počítá například s odposlechy, lokalizací či používáním špionážních mikrofonů, kamer a počítačových programů ke sledování podezřelých osob a jejich okolí.

Tyto činnosti má i bez souhlasu justice operativně povolovat a kontroloval nový nezávislý úřad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Národním shromáždění, které má 577 členů, získal kontroverzní normativní akt výraznou podporu přítomných 438 poslanců. Proti němu se postavilo 86 zákonodárců a 42 se zdrželo hlasování.

Premiér: Budeme silnější

Zákon se začal připravovat po teroristických útocích v Paříži, kde během několika lednových dnů tři islamisté zastřelili 17 lidí.

Návrh se v dubnu rozhodl předložit zákonodárcům osobně premiér Manuel Valls. Odmítl přitom tvrzení, že text lze srovnávat s americkým protiteroristickým zákonem, který výrazně zvýšil pravomoci bezpečnostních složek na úkor svobod občanů po teroristických útocích ze září 2001.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Při protestech v Paříži demonstranti nesli plakáty s nápisem Vím, že odposlouchávají můj telefon

"Naše země bude přijetím tohoto zákona silnější," prohlásil v pondělí premiér na adresu lidí, kteří večer demonstrovali proti zákonu před budovou parlamentu v centru Paříže. Již dříve varoval veřejnost, že v současnosti je ve Francii okolo 1900 lidí napojených na různé teroristické skupiny.

Ochota omezit své svobody

Podle dubnového průzkumu zpravodajského portálu Atlantico asi 63 procent Francouzů souhlasí s omezením některých svých osobních svobod ve jménu boje proti terorismu.

Místní i zahraniční ochránci lidských práv ale kritizují, že mimosoudní souhlas k sledování osob a další nové pravomoci tajných služeb nebudou podléhat dostatečné kontrole. Například i podle francouzského sdružení obětí terorismu AFVT jsou zákonem ohrožena i základní občanská práva.

Politický týdeník Le Nouvel Observateur v úterý zvlášť zpochybňuje to, že bezpečnostní síly mají mít právo sledovat ve stejném rozsahu podezřelé i jejich okolí.

"Pod dohled se může vlastně dostat každý, kdo se nachází ve špatnou dobu na špatném místě a překříží cestu podezřelému," napsal list.

Socialistický prezident François Hollande ve snaze zmírnit polemiku kolem zákona oznámil, že po jeho očekávaném přijetí vyzve Ústavní radu, která je obdobou ústavního soudu, aby posoudila, zda text odpovídá ústavě. Spolu s vládou přitom věří, že tomu tak je.

Reklama

Výběr článků

Načítám