Hlavní obsah

Slovenský premiér Fico už potvrdil, že do Moskvy pojede

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) po týdnech mlžení v pondělí potvrdil, že se v Moskvě zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války. Uvedl to na konferenci HNClubu. O jeho účasti už v minulých týdnech informovali jiní politici.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico

Článek

„Nestydím se za to, co teď řeknu, a budu si za tím stát. Na Slovensku zemřelo 63 tisíc vojáků Rudé armády. Rozhodující roli v pádu fašismu měl Sovětský svaz. Pád fašismu byl základem Evropské unie. Můžu říct, že 7. května by se měla konat akce ve Westerplatte v Polsku a já tam jako předseda vlády pojedu. Odtud se vrátím do Liptovského Mikuláše na oslavy na Slovensku, odletím do Kyjeva a 9. května se zúčastním kladení věnců a recepce v Moskvě. Já se za to nestydím. Pokud s tím má někdo jiný problém, já se za to nestydím. Toto je historie,“ uvedl Fico podle serveru aktuality.sk.

Slovenský premiér se však nezúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí.

Zeman i Lavrov ho předběhli

Před dvěma týdny mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Miloš Zeman se v Moskvě místo účasti na vojenské přehlídce sejde se slovenským premiérem Ficem. Úřad slovenské vlády tehdy ale tuto informaci nepotvrdil.

O účasti slovenského premiéra na květnových oslavách konce války v ruské metropoli informoval už v březnu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Slovenský prezident Andrej Kiska avizoval, že do Moskvy nepojede a oběti druhé světové války uctí na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám