Hlavní obsah

Jedinému poslanci, který hlasoval proti anexi Krymu, vzala ruská duma imunitu

– Moskva

Ruský parlament zbavil v úterý poslanecké imunity poslance Ilju Ponomarjova, který jako jediný zastupitel loni hlasoval proti anexi ukrajinského Krymu. Ponomarjova, který pobývá nyní v USA, chce stíhat ruská policie za údajné finanční machinace ve vědeckém středisku Skolkovo, které Rusko po vzoru amerického Silicon Valley buduje nedaleko Moskvy.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ilja Ponomarjov za snímku z října 2012

Článek

Ponomarjov je jedním z mála poslanců ruské Státní dumy, kteří otevřeně kritizují vnitřní i zahraniční politiku Kremlu. Do parlamentu byl zvolen za stranu Spravedlivé Rusko a členem jejího poslaneckého klubu je dodnes.

Po „skandálním” Ponomarjovově hlasování při manifestačním připojení anektovaného Krymu ho vedení strany loni na jaře vyzvalo, aby složil mandát. Poslanec to ale odmítl a politické útoky i chystané obvinění označuje za mstu režimu.

V letech 2011 a 2012 patřil Ponomarjov k vůdcům masových protestů, které vyvrcholily mnohatisícovou demonstrací proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem.

Hrozí mu prý deset let vězení

Policie nyní údajně zjistila, že vedení technologického parku Skolkovo uzavřelo s Ponomarjovem nevýhodné smlouvy o cyklu přednášek. Poslanec se tak prý nezákonně obohatil o desítky miliónů rublů.

Ponomarjov nyní pobývá v USA a podle moskevského rozhlasu se do Ruska nemíní vrátit. Pokud bude žaloba z defraudace státních prostředků podána a Ponomarjov shledán vinným, svůj poslanecký mandát ztratí. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám