Hlavní obsah

Orbán chce poslat maďarské vojáky proti Islámskému státu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán požádá parlament o schválení vyslání vojáků do boje s Islámským státem v Iráku. „Účast na vojenských aktivitách západních spojenců přinese maďarské zahraniční politice prestiž a uznání,“ řekl Orbán na setkání s maďarskými diplomaty.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó doplnil, že na základě žádosti Spojených států by Maďarsko mohlo na sever Iráku vyslat stovku vojáků a dalších padesát bude připraveno v záloze. Jejich úkolem by měla být především ostraha výcvikových středisek irácké armády.

Szijjártó potvrdil, že koncem března pojede na sever Iráku delegace maďarských armádních činitelů. O vyslání vojáků má následně v polovině dubna rozhodnout maďarský parlament.

Vojenskou misi musí schválit parlament dvoutřetinovou většinou, ale vládní strana FIDESZ už touto většinou nedisponuje. Očekává se, že bude o této otázce jednat s opozicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácké jednotky postupují k Tikrítu

Irácká armáda a provládní šíitské milice postoupily k městu Tikrít, které ovládá Islámský stát (IS). Iráčtí představitelé to oznámili v neděli s tím, že...

Výběr článků

Načítám