Hlavní obsah

K vraždě opozičníka Němcova se přihlásili ultranacionalisté z Novoruska

Moskva

Ruská policie ani v den pohřbu Borise Němcova nezveřejnila nic o dalším směru párání po jeho vrahovi. K útoku na bývalého vicepremiéra a opozičního politika se ale mezitím přihlásila dosud neznámá ultranacionalistická skupina Rusič z Novoruska, oblasti na východě Ukrajiny ovládané separatisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Skupina Rusič se přihlásila k vraždě Němcova

 
Článek

Ultrapravicová bojůvka Rusič se k vraždě přihlásila ve videonahrávce na sociální sítí VKontakte.

„My, novoruští partyzáni ze skupiny Rusič, přicházíme s následujícím prohlášením... Naše vojenská rada Novoruska rozhodla o ortelu nad zrádcem Němcovem, který celý svůj život zaprodával naši vlast i lid. Mrzák podporoval banderovské karatele, kteří zničili náš národ na Donbasu,“ říká jeden ze tří mužů v černých kuklách.

Prohlášení pronesl uměle podladěným hlasem a dodal, že jde o první čin skupiny, po němž přijdou další, jestliže se situace v Rusku nezmění.

„Toto je naše první viditelná akce. Jestliže se zrádci Ruska nezamyslí a neskončí se svými protilidovými aktivitami, vyneseme trest i nad nimi. Pamatujte, Boris Němcov byl zabit v noci na 28. února v centru Moskvy.“ Moskevskou radnici pak nařkl, že je prodejná, protože v neděli umožnila protestní pochod. [celá zpráva]

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Boris Němcov na snímku z roku 2013

Vzhledem k tomu, že skupina je prakticky neznámá, nepřikládá se jejímu prohlášení, které otiskly Doneckije vesti, větší význam.

Casanova Němcov?

Ruský server LifeNews.ru ale upozorňuje na úplně jiný aspekt života bývalého vicepremiéra, a to na jeho velký zájem o mladé ženy. Němcov poslední tři roky chodil s mladou ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou.

Kromě ní se však pravidelně vídal i s jinou krasavicí, s čerkeskou Zamirou Duguževovou. Ta médiím přiznala dva roky trvající vztah. Zamiře Němcov říkal „kavkazská kočička” a LifeNews.ru ji citoval, že na svou konkurenci nežárlila, protože politik prý modelku Duryckou nemiloval.

Scházeli se spolu ale tajně, údajně proto, aby mu neohrozila kariéru.

Milostnému trojúhelníku se LifeNews.ru věnuje, protože stále není známý motiv Němcovovy vraždy. Mohla by jím být žárlivost.

Navalnyj viní Putina

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj naopak činí odpovědného za vraždu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Myslím si, že Němcova zabili členové vládní (tajné služby) či provládní organizace na příkaz politického vedení země (včetně Vladimira Putina),” napsal Navalnyj na svém webu podle ČTK. Připustil, že příkaz nemusel být přímý, prý mohlo jít o pokyn „provést akci s velikým ohlasem”.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruský blogger Navalnyj se svou ženou Julijí sleduje na videu svého bratra Olega

Podle Navalného lze v posledních měsících v Rusku pozorovat organizované vytváření provládních extremistických a teroristických skupin, jako je hnutí Antimajdan. Ty za svůj úkol otevřeně označují boj s opozicí „tam, kde policie nemůže”.

Tyto organizace podle Navalného nevznikají v reakci na „nevyřčenou poptávku”, ale „vytvářejí se na poradách v Kremlu”.

Vražda opozičního politika podle Navalného vyhovovala režimu, který potřebuje kompenzovat ekonomické potíže politickou kontrolou, rostoucím strachem a násilím. Navíc Němcov prý patřil k politikům, kteří dělali Kremlu největší potíže.

Pomsta z Jaroslavli?

Navalnyj nabídl ještě jednu linku, která by mohla objasňovat Němcovovu vraždu. Zmínil „regionální alternativu", kterou poukázal na to, že Němcov pil krev také „místním šejdířům” v Jaroslavli, kde byl zvolen poslancem oblastního sněmu a kde odhaloval machinace místního vedení.

Němcova v noci na sobotu nedaleko Kremlu zastřelil čtyřmi ranami z pistole neznámý pachatel. Podle úterní zprávy vyšetřovatelů pátrání po vrazích intenzivně pokračuje, žádné konkrétní výsledky ale policejní informace neobsahuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám