Hlavní obsah

Do Kyjeva se sjíždějí zahraniční delegace. Budou oslavovat pád proruského režimu

– Kyjev

Několikadenní připomínkové akce prvního výročí pádu proruského režimu Viktora Janukovyče vyvrcholí v neděli odpoledne pochodem důstojnosti. Mezi účastníky budou více než dvě desítky zahraničních delegací, mezi nimi budou například předseda Evropské rady Donald Tusk, německý prezident Joachim Gauck nebo český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Michael Švec, Právo

Do Kyjeva se sjíždějí zahraniční delegace. Na místě je i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Článek

Kancelář prezidenta Petra Porošenka v neděli oznámila, že účast potvrdila zhruba desítka hlav států a vlád, další státy pak budou zastoupeny na nižší diplomatické úrovni. Celkem je očekáváno asi 25 zahraničních delegací.

Vedle Tuska či Gaucka přislíbili přijet mimo jiné polský prezident Bronislaw Komorowski, slovenský prezident Andrej Kiska, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová nebo lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová, jejíž země nyní na půl roku Evropské unii předsedá. Do Kyjeva ohlásili cestu také prezidenti Moldavska a Gruzie Nicolae Timofti a Giorgi Margvelašvili, tedy zemí, které mají potíže se separatistickými regiony podporovanými Ruskem.

Foto: Michael Švec, Právo

Ukrajinský prezident Petro Porošenko při rozhovoru se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou.

Pochod centrem města začne ve 13:30 místního času (12:30 SEČ). Původně měl začít o 90 minut dříve, nakonec byl ale harmonogram upraven. Trasa pochodu je naplánována místy, kde před rokem vyvrcholily protesty proti Janukovyčovi a proruskému směřování země, zakončen pak bude na náměstí Nezávislosti. Zde se také uskuteční modlitba za oběti lidí, kteří zahynuli během tehdejších protestů i při nynějších bojích v Donbasu.

Na Majdanu zemřela stovka lidí

Při demonstracích na Majdanu byla zabita zhruba stovka lidí. Prezident Porošenko v pátek prohlásil, že stopy vyšetřování masakru z Kyjeva vedou k poradci ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to označila za nesmysl. V pondělí chce ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov veřejnost seznámit s dalšími podrobnostmi vyšetřování.

Nedělní vzpomínkové akce se konají v době, kdy je v Donbasu stále napjatá situace, ta se ale zřejmě postupně stabilizuje. Ukrajinská armáda a proruští separatisté v noci podepsali dohodu o tom, že ještě v neděli formálně začne stahování těžkých zbraní z fronty. Podle informací agentury TASS se s odsunem začne v úterý 24. února. Tato operace bude skončena do dvou týdnů, uvedli povstalci. [celá zpráva]

Další známkou zmírnění situace na východě je sobotní výměna zajatců, celkem si obě znesvářené strany předaly na 200 lidí. Povstalci v neděli ohlásili, že s výměnami zajatců, které jsou stejně jako stažení těžkých zbraní z frontové linie součástí mírových dohod z Minsku, chtějí pokračovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám