Hlavní obsah

USA chystají dle Kerryho nové protiruské sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v příštích několika dnech vyhodnotí další postup v otázce Ukrajiny včetně přijetí dalších protiruských sankcí či poskytnutí zbraní ukrajinské armádě. Při návštěvě Londýna to v sobotu prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. USA a jejich spojenci podle něj nebudou v ukrajinském konfliktu hrát podle ruských pravidel a již nyní chystají nové sankce, které mají Moskvu potrestat za podkopávání nynějšího mezinárodního mírového úsilí.

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

"Očekávám, že prezident Obama v příštích několika dnech zhodnotí možnosti, které má na výběr, a rozhodne o dalším postupu," prohlásil šéf americké diplomacie na tiskové konferenci po jednání se svým britským protějškem Philipem Hammondem.

"Rusko v posledních dnech provedlo naprosto bezostyšné a cynické kroky," kritizoval Kerry postup Moskvy před zahájením dnešní londýnské schůzky.

Rusko čelí kritice 

USA spolu s evropskými partnery podle ministra v současnosti jednají o podobě dalších sankcí a o tom, kdy by měly být zavedeny. Podle Hammonda je příměří na východní Ukrajině, které začalo platit před týdnem, "systematicky porušováno".

Rusko čelí kritice, že se nesnaží přimět povstalce k dodržování dojednaného klidu zbraní. Kyjev také tvrdí, že Moskva nadále posílá do Donbasu zbraně a posily. Kreml tato obvinění odmítá.

Od uplynulého víkendu platí na východní Ukrajině nové příměří, které ale proruští separatisté u města Debalceve nerespektovali a naopak pokračovali v těžkém ostřelování tamních vojenských pozic. Armáda se nakonec z města pod tlakem bojů stáhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám