Hlavní obsah

Putin jednal v Budapešti o jaderné energetice i plynu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimír Putin přiletěl v úterý odpoledne na návštěvu Maďarska. S maďarským premiérem Viktorem Orbánem jednal o jaderné energetice a o dodávkách plynu.

Prezident Vladimir Putin u památníku sovětským vojákům v Budapešti

Článek

Rusko by mělo dostavět dva bloky elektrárny Paks a rovněž poskytnout půjčku na dostavbu této jediné maďarské jaderné elektrárny. 

S Orbánem se také Putin dohodl na prodloužení dodávek ruského plynu. Platnost současné dlouhodobé smlouvy o dodávkách této suroviny skončí letos, připomíná agentura Reuters.

Po příletu do Budapešti položil Putin věnec u památníku na náměstí Hrdinů a následně navštívil hřbitov v ulici Fiume, kde je pohřbeno přes sedm tisíc sovětských vojáků. Většina z nich padla v roce 1945, ale jsou zde i hroby sovětských vojáků, kteří se zúčastnili potlačení protikomunistického povstání v roce 1956.

Návštěvu provázela přísná bezpečnostní opatření. Po trase přesunu kolony s ruským prezidentem byli umístěni na střechách budov odstřelovači, z ulic byly odstraněny parkující automobily i kontejnery na smetí. Všechny poklopy kanálů po trase byly zavařeny, aby nešly otvírat.

Kritika Orbána za sbližování s Ruskem

Putinova návštěva vyvolala i protesty. Policie zasahovala před budovou parlamentu proti několika svlečeným dívkám. „Putin go home,“ křičela jedna z nich, než ji odvedli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Aktivistky z hnutí Femen demonstrovaly v Budapešti proti PutinoviVideo: Reuters

Proti návštěvě ruského prezidenta protestovalo už v pondělí večer několik stovek lidí v centru hlavního města. Akce se konala pod heslem „Putin nět, Evropa ano“. Protestující upozornili, že Orbán se vzdaluje od Bruselu a přibližuje se Moskvě.

Bývalý premiér Ferenc Gyurcsány označil návštěvu Putina za politické selhání maďarské diplomacie. „Návštěvou Maďarska může Putin demonstrovat, že existuje členská země Evropské unie, které je ochotna s ním komunikovat,“ uvedl.

Podle Orbána Maďarsko potřebuje Rusko. „Potřebujeme Rusko otevřené maďarskému zboží, a je v zájmu Maďarska, aby se dostalo předvídatelně a za rozumnou cenu k ruským energetickým zdrojům,“ uvedl.

Spolupráce a dobré vztahy s Ruskem nejsou podle Orbána pouze v zájmu Maďarska, ale celé Evropy. „Jsem přesvědčen, že je potřebné co nejdříve uspořádat vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií. Vyloučení Ruska z Evropy není rozumné. Bezpečnost není možné zabezpečit bez Ruska, pouze ve spolupráci s Ruskem. Proto je nutné jednat, jednat a jednat,“ dodal maďarský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám