Hlavní obsah

Proti Orbánovi demonstrovaly v Maďarsku tisíce lidí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Několik tisíc lidí žádalo v neděli v centru Budapešti demisi vlády Viktora Orbána. Demonstrace se konala pod heslem „Jaro přichází, Orbán odchází“.

Foto: MTI

Demonstrace proti premiéru Viktoru Orbánovi

Článek

Protest se konal v předvečer návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové. Proto se v rukou účastníků objevily transparenty „Diktatur, Mafia Staat, Korruption, Hilfe“ a „Angela, nicht mit der Maffia zu verhandeln! (Diktatura, státní mafie, korupce, pomozte a Angelo, nevyjednávejte s mafií!)

Jeden z řečníků Zoltán Vajda se obrátil přímo na německou kancléřku. „Frau Merkel, Maďarsko není Orbán. Wir sind das Volk,“ citoval známou větu. „Nepřejeme si mafiánský stát a nedemokratickou vládu. Takto to nemůže jít dál. Za jedno však Orbánovi přece jen můžeme poděkovat. Za to, že nás spojil,“ dodal Vajda.

Filozofka Ágnes Hellerová ve svém projevu uvedla, že nechce nic jiného, jen normální Maďarsko. „Podmínkou toho je svoboda tisku, univerzitní autonomie, úcta ke všem menšinám a přistěhovalcům, bezpečnost soukromého majetku, rovnost před zákonem, perspektiva pro mladé a spravedlivá daňová politika,“ řekla.

Foto: MTI

Demonstrace v Budapešti

Sándor Székely vyzval k sesazení Orbánova systému. „Téměř nemáme demokratickou tradici, kvůli hospodářské politice vlády opustilo zemi 500 tisíc lidí. Všichni jsou naštvaní a frustrovaní. Přišli jsme sem proto, abychom svrhli Viktora Orbána,“ uvedl.

Protivládní akce se konaly nejen v Budapešti, ale také v dalších 11 maďarských a v šesti zahraničních městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám