Hlavní obsah

Tisíce Rusů protestovaly proti škrtům ve zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tisíce lidí protestovaly v Moskvě a dalších městech proti zdravotnickým reformám ruské vlády, které zahrnují propouštění a plány na uzavření některých nemocnic. O počtu demonstrantů informovala BBC. Podle webu The Moscow Times se jen demonstrace v ruské metropoli zúčastnilo přes tisíc zdravotníků.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Demonstrace proti reformám zdravotnictví v Moskvě

Článek

Podle některých médií jde o největší sociální protest v Rusku za poslední roky. Kritici reformy tvrdí, že ji úřady prosazují kvůli soukromým ziskům.

Zdravotnické reformy zahájil Vladimir Putin po svém návratu do prezidentského úřadu v roce 2012. V poslední době ale vyvolaly větší vlnu odporu poté, co se ukázalo, že jen v Moskvě má být zavřeno 28 nemocnic a počet míst ve zdravotnictví má být snížen o sedm tisíc. Nemocnic je v současnosti v ruské metropoli zhruba sedmdesát.

Úřady prohlašují, že změny ještě nejsou definitivní. Autoři reformy ale zdůrazňují, že kroky, které zvýší efektivitu současného zdravotnického systému, jsou nezbytné.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Symbolická rakev jako výraz pohřbu zdravotnictví při protestech v Moskvě

Zatímco moskevská policie tvrdí, že nedělního protestu se zúčastnilo na 1500 osob, kameraman agentury Reuters odhadl počet demonstrantů na dvojnásobek a rozhlasová stanice Echo Moskvy informovala o 4000 účastnících.

Bylo mezi nimi mnoho lékařů a zdravotníků, mimo jiné s plakáty "Lékaři a pacienti, spojte se" či "Zastavte výprodej našeho zdraví".

Podle ruských tiskových agentur se podobné protestní akce o víkendu uskutečnily i v Petrohradě, Vladivostoku, Nižním Novgorodu a dalších městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám