Hlavní obsah

Ruské vojenské letadlo narušilo vzdušný prostor Estonska a Litvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské vojenské letadlo narušilo ve čtvrtek večer vzdušný prostor Estonska a Litvy. Nákladní stroj typu Iljušin zachytily dvě nizozemské stíhačky F-16 hlídkující v oblasti v rámci obranné mise NATO. Ruské letadlo se následně odklonilo směrem na Kaliningrad ve stejnojmenné ruské enklávě mezi Polskem a Litvou. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační snímek

Článek

Před více než týdnem Severoatlantická aliance informovala, že sleduje zvýšenou aktivitu ruských vojenských letadel v okolí svého vzdušného prostoru. Letos jich už bylo zachyceno přes stovku, což je více než trojnásobek všech loňských případů.

Z hlediska narušování vzdušného prostoru jsou nejohroženější tři pobaltské státy, které leží právě v cestě mezi Ruskem a kaliningradskou oblastí, kterou Moskva získala po vítězství v druhé světové válce a jež předtím patřila Německu.

Ministři obrany Británie, tří pobaltských států a čtyř severských států (Norska, Švédska, Finska a Dánska) ve čtvrtek uzavřeli dohodu o zvýšení spolupráce v oblasti předávání zpravodajských informací a o cvičení vzdušných sil kvůli zvýšené ruské aktivitě v severní Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám