Hlavní obsah

Orbáne, jsi digitální analfabet, zmiz! skandovalo sto tisíc Maďarů v Budapešti

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Až sto tisíc lidí demonstrovalo v úterý večer v Budapešti proti snaze vlády premiéra Viktora Orbána zavést daň z přenosu dat po internetu. K žádným násilnostem jako v neděli, kdy dav zaútočil na sídlo vládní strany Fidesz, tentokrát nedošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce Maďarů protestovaly proti zdanění internetu Video: Reuters

 
Článek

Organizátoři akce označili Orbána za „digitálního analfabeta“, který zdaněním internetu zavede zemi do minulého století. „Internetová daň je symbolem vládní autokracie. Ideální výše internetové daně, kterou jsme ochotni platit, je nula,“ zdůraznil jeden z organizátorů protestu Zsolt Várady.

Účastníci demonstrace prošli městem a nejčastěji skandovali heslo „Orbáne zmiz“. Před sídlem maďarského parlamentu na Kossuthově náměstí požadovali vyvěšení vlajky Evropské unie na budovu. Jejich přání splnilo několik opozičních poslanců, kteří z oken parlamentu mávali unijní vlajkou. Budovu parlamentu chránil kordon policistů. Protestní akce se konaly i v dalších maďarských městech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Až sto tisíc lidí demonstrovalo v úterý večer v Budapešti proti snaze vlády zavést daň z přenosu dat po internetu.

Fidesz se snaží zmírnit negativní reakce na internetovou daň tím, že do parlamentu předložil návrh na zavedení maximální částky pro tuto daň. Poslanec vládní strany Fidesz Antal Rogán v pondělí navrhl, aby maximální hranice daně za přenos dat po internetu byla pro soukromé osoby stanovena ve výši 700 forintů (64 Kč) a pro podnikatele ve výši 5000 forintů (450 Kč) měsíčně.

Maďarsko chce od příštího roku zdanit přenos dat po internetu. Každý gigabajt přenesených dat by měl být zdaněn částkou 150 forintů, tedy zhruba 13 Kč. Daň za internetové služby by měla být součástí daňových zákonů pro rok 2015. Daň budou platit poskytovatelé služeb a je předpoklad, že to v nějaké formě promítnou do cen pro zákazníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďarsko zdaní internet

Maďarsko zdaní od příštího roku přenos dat po internetu. Podle agentury MTI by měl být každý gigabajt přenesených dat zdaněn částkou 150 forintů, tedy zhruba...

Maďaři protestovali proti zdanění internetu

Asi tisícovka lidí protestovala ve čtvrtek v centru Budapešti proti záměrům vlády zavést daň za přenos dat po internetu. Další protest se má konat v neděli,...

Výběr článků

Načítám