Hlavní obsah

V Doněcku zuří boje o letiště, separatisté ho chtějí dobýt do konce týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proruští povstalci obnovili v noci na čtvrtek ofenzívu s cílem dobýt doněcké letiště. Ukrajinští vojáci jejich útok odrazili, uvedl mluvčí Andrij Lysenko. Sedm rebelů údajně zemřelo a víc než desítka dalších byla zraněna. Povstalci se v posledních týdnech pokusili letiště ovládnout už několikrát.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Nad doněckým letištěm stoupá po dělostřeleckém útoku kouř.

Článek

Na východní Ukrajině sice oficiálně platí od 5. září příměří, klid zbraní byl ale opakovaně porušen. Podle ukrajinské armády povstalci zahájili ve středu ofenzívu na „široké frontě“. V samotném Doněcku zemřeli čtyři lidé při ostřelování, které zasáhlo školu. Dalších šest lidí zahynulo, když rakety a minometné granáty zasáhly minibus.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinští vojáci od středečního večera údajně odrazili čtyři útoky na letiště. To leží na severozápadě města.

Lysenko podle Ukrajinské pravdy popřel tvrzení povstalců, že ovládli dva terminály.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Minibus zničený při ostřelování Doněcku

Vedoucí tiskového střediska protiteroristické operace (ATO) Vladyslav Selezňov oznámil, že armáda zničila jeden tank T-64. Kromě tanků povstalci útočili raketami, minomety a zapojili i dělostřelectvo. Ve čtvrtek ráno v útoku pokračovali malými střelnými zbraněmi.

Letiště je pro rebely strategicky důležité. Ovládají už prakticky celý Doněck a letiště zůstává jediným opěrným bodem ukrajinské armády. Pokud by ho povstalci ovládli, výrazně by jim to usnadnilo zásobování. Vládní jednotky ho zase využívají k ostřelování pozic vzbouřenců v Doněcku.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Proruští povstalci odnášení zraněného kolegu

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko ve středu podle agentury Interfax prohlásil, že už ovládli 90 procent letiště a celé ho získají pod svou kontrolu nejpozději do konce týdne.

Od dubnového začátku konfliktu na východní Ukrajině tam zemřelo přes 3500 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám