Hlavní obsah

Doněckem otřásly záhadné exploze v chemičce

Nad Doněckem, baštou proruských separatistů na východní Ukrajině, se opět vznáší dým. Podle vzbouřenců stoupá z místa výbuchů v dílně na výrobu trhavin v místní chemičce, kam dopadl dělostřelecký granát nebo raketa po ranním ostřelování. Obyvatelé města naopak tvrdí, že podnikový sklad explodoval, aniž by byl ostřelován. Informovala o tom agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V doněcké chemičce došlo k výbuchuVideo: Reuters

 
Článek

Svědci slyšeli dvě či tři silné exploze, pak následovaly další. V podniku nejspíše vybuchuje stará munice určená ke zneškodnění.

"V 10:35 došlo k přímému zásahu dílny na výrobu průmyslové trhaviny, kde zůstaly zbytky výbušnin. Došlo k výbuchu, následně k dalšímu," řekl zástupce náčelníka čtvrti Ivan Prichoďko. "Ještě štěstí, že nezasáhli hlavní sklad, kde je 2500 tun výbušnin," dodal v televizním rozhovoru.

Škody na podniku jsou sice veliké, ale továrna je opuštěna a vzdálená od obytných čtvrtí. Leckde ale výbuchy rozbily okna.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Dým stoupá z chemičky na předměstí ukrajinského Doněcku.

Pár hodin po dohodě v Minsku

K explozím v Doněcku došlo jen pár hodin poté, co se zástupci Kyjeva a povstalců dohodli v Minsku na upevnění příměří, vyhlášeného před dvěma týdny a mezitím často porušovaného. [celá zpráva]

Do města v sobotu přijelo asi 200 ruských kamiónů, údajně s humanitární pomocí.

Ukrajinská armáda v sobotu ohlásila, že během uplynulých 24 hodin v oblasti bojových operací zahynul jeden voják a dalších sedm utrpělo zranění. Na ostřelování armáda odpověděla odvetnou palbou a zabila na dvě desítky vzbouřenců a zničila jeden raketomet a čtyři minomety.

Reklama

Výběr článků

Načítám