Hlavní obsah

Nákaza ebolou v Německu a v Rakousku se nepotvrdila

Berlín
Aktualizováno

Znepokojení vyvolala v úterý v Berlíně žena afrického původu s možnými příznaky eboly, která se objevila na úřadu práce ve čtvrti Pankow. Některá média informovala, že má ebolu, ale berlínští záchranáři to nepotvrdili. Později uvedli, že žena trpí malárií. Nepotvrdilo se ani další podezření na ebolu u dvou lidí v Rakousku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženu s příznaky eboly převezli do berlínské nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

"Lékaři předpokládají, že jde o infekci trávicího traktu," citoval nejprve list The Wall Street Journal mluvčí berlínské kliniky Charité Manuelu Zinglovou. Po dokončení krevních testů lékaři shledali, že se jedná o malárii.

Úvodní příznaky eboly jsou podobné řadě jiných horečnatých onemocnění.

Bulvární deník Bild napsal, že třicetiletá žena přišla ve své africké vlasti do kontaktu s nakaženými. Nenapsal ale, z jaké je země a kdo to uvedl.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá policie u uzavřeného úřadu práce v Berlíně.

Žena i lidé, kteří s ní přišli do styku, skončili v izolaci, i když se nemoc nepřenáší vzduchem, ale pouze tělními tekutinami.

Na ebolu zatím neexistuje lék a smrtnost u aktuální epidemie dosahuje šedesáti procent.

Již 1229 mrtvých 

Podezření na onemocnění ebolou v úterý ohlásilo také Španělsko a Rakousko.

Zdravotníci v baskické metropoli Bilbau uvalili karanténu na muže, který se před časem vrátil z pracovní cesty po Sieře Leone. List El Correo s odvoláním na lékaře napsal, že muž podle všeho trpí malárií.

Dva možné případy ohlásilo i Rakousko. Hornorakouský hejtman Josef Pühringer, že v izolaci jsou od pondělí kvůli podezření na ebolu dva muži, kteří do země minulou středu přicestovali z Nigérie. V úterý večer ale Vídeň bezpečnostní opatření odvolala, neboť krevní testy ebolu nepotvrdily.

V Evropě už je jeden případ evidován, šlo o španělského kněze, který se nakazil v Africe a byl převezen do vlasti, kde zemřel. V úterý se ve Španělsku objevilo podezření na nákazu u dalšího člověka. V karanténě v Bilbau skončil muž, který se před časem vrátil z pracovní cesty po Sieře Leone.

Ebola si v západní Africe vyžádala podle úterního sdělení Světové zdravotnické organizace (WHO) životy 1229 lidí. Chorobou se nakazilo přes 2200 osob ve čtyřech zemích - v Guineji, Libérii, Sieře Leone a Nigérii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám